Favorit i repris: Hasse Alfredson

Kåserier20 mars 2021 kl 05.01

Kåseri av Inger Grimlund, tidigare publicerat på Lidingösidan den 17 september 2017

Hans Alfredson gick bort... men finns kvar i våra minnen

Mitt minne är från 1993 då Hans Alfredson var bas över Skansen, fast ”Kung” ville han inte kalla sig – hellre då Överborgmästare.
– Jag brukar säga att jag är borgmästaren som blev över!
En typisk ordvändning á la Alfredson.
Redan tidigare hade Hasse Alfredson förklarat inställningen till tjänsten:
– I första hand tror jag att de ville ha mig som reklampelare. Men här är mer att göra än jag trodde. Fast om jag skulle göra alltför tossiga saker kan ledningen ju trösta sig med att jag inte har så många år kvar till pensioneringen!

Ja, så började vårt samarbete inför julen på Skansen året 1993.

I tidningsvärlden måste man alltid vara ute i god tid – planeringarna är många och förhoppningarna stora inför varje nytt nummer, inte minst på min tidning Gourmet som alltid ville ligga i täten.

Reportaget om Hasse och Skansen skulle bli vårt stora julnummer och Hasse var tidigt med på noterna. Han ville gärna presentera sitt minirike med gastronomisk njutning som skulle ge besökarna en extra attraktion.

Vi började fotograferingen redan i början av oktober, för att produktionen av Gourmet skulle hinna vara klar i god tid före jul. Mitt första besök var på Stora Gungan där vi skulle göra glögg på genuint gammeldags vis – d.v.s. ösa brinnande sprit över toppsocker så det smälter och rinner ner i kryddstarkt vin.

Det ni – inga lätta grejer, bara att få tag på toppsocker!

Som sagt, inköpslistan var lång och innehållsrik, förberedelserna minutiösa – sen gällde det att Hasse var på plats, att vädret var OK och att fotografen Ingvar Eriksson var ”laddad”.

Jag hade tur! Vet ni – den här dagen låg ett vackert vitt täcke av snö över hela Skansen när vi kom kånkandes på kameror och rekvisita. Kunde inte varit bättre i min vildaste fantasi! Snö i oktober!

Resultatet i Gourmet blev ”Skansen - en resa i tiden”. Av Inger Grimlund och Annica Triberg, foto Ingvar Eriksson.

På bilderna ses Hasse med ”glaset i ögat” provsmaka Stora Gungans heta glögg. Gourmet nr 6, 1993 är faktiskt en kulturskatt med Annica Tribergs informativa intervju och matglädjen på Skansen.

Vi kastar sopor med varann
Mitt sista möte med Hasse Alfredsson var för fem år sedan vid sopstationen vid Tryffeln på södra Lidingö. Det blev lita prat och Skansen, vädret, hälsan – och så kastade vi sopor tillsammans.
Jag - Inger Grimlund
Och han – Hasse!

Rubriker måndagen den 11 september i morgontidningarna:
Hans barnslighet saknade gränser
Han skapade lyckliga skratt
När Hasse träffade Tage – ett möte som förändrade Sverige.
Han var en tusenkonstnär i ordets rätta bemärkelse.

P.S. Både Hasse och Tage var Lidingöbor – det kanske inte är alla som vet? D.S.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *