Fartyget som växte

Foto: Bengt Jansson.
Lidingö17 augusti 2019 kl 07.08

Silver Spirit sjösattes år 2009, och är den näst nyaste och näst största av Silverseas kryssningsfartyg. Från början fanns plats för 540 passagerare och 376 besättningsmedlemmar. Alla sviter ombord är på 29 kvm. De flesta sviter (95%) har balkong. De har dessutom badrum i marmor, ett urval europeiska badprodukter samt italienska sängkläder av hög kvalitet och en stor klädkammare.

Silversea Cruises var inte nöjda med kapaciteten hos sitt kryssningsfartyg Silver Spirit. Det radikala greppet att förlänga båten överlämnades till Fincantieri-varvet i Palermo på Sicilien. Vad man gjorde  var att delade fartyget i två delar. Följande dag sköts en förbyggd, 15 meter lång mittsektion in i det gapande hålet – och det mödosamma svetsningsarbetet kunde inledas.

Med den nya tillbyggnaden har Silver Spirit vuxit från 195 meter till 210 meter.

Det låter kanske inte så mycket, men passagerarkapaciteten ökade från 540 till 608 passagerare. De kan nu njuta av en större restaurang, ett nytt aerobicsutrymme, mer utrymme ute på däck och en större pool. Vidare finns det teater, bibliotek, kasino, och fem restauranger.

Över 500 varvsanställda lade omkring 450 000 arbetstimmar på att foga samman delarna. De använde cirka 846 ton stål, elva mil kabel och åtta kilometer rör. Kostnaden för förlängningen blev nära 590 miljoner kronor, till detta kommer priset för allt interiörarbete – för 68 extra passagerare.