Färre inbrott i hus och lägenheter

Lidingö21 december 2023 kl 03.43

Kommunpolisen Thommy Brännström berättar i ett meddelande till ombuden i grannsamverkan att antalet inbrott och försök till inbrott i både lägenheter och villor har minskat. Under hösten har endast fem inbrott i lägenheter och tre i villor skett.

– En bra och väl fungerande samverkan mot brott/Grannsamverkan är statistiskt sett en väldigt bra brottsförebyggande metod, så även på Lidingö, konstaterar Thommy Brännström. Syftet är att öka upptäcktsrisken för de kriminella människorna samt med andra åtgärder göra det svårare att lyckas med att göra inbrott.

Under det senaste året har flera nya grannsamverkansområden startat upp och ytterligare några stycken är på gång inom kort.

– Jag tycker att ni ska se över låsen på era bostäder, ytterbelysning som aktiveras när någon går in på tomten, belysning inne i bostaden så att det ser bebott ut även om ingen är hemma, även larm kan vara en bra avskräckande åtgärd, tipsar Thommy Brännström om. Det kan också vara bra att ha i minnet att om grannar i ditt område drabbats av inbrott visar statistiken att det finns en förhöjd risk för ytterligare inbrott i bostäder i samma område. Öka därmed er vaksamhet och ”kontroll” av ert område om någon av era grannar drabbats.

22 stölder från fordon är anmälda, cykelstölderna har i princip upphört, förutom när det gäller elcyklar, där fem stycken är anmälda stulna.

– När det gäller cyklar så vill jag verkligen uppmana alla att använda riktigt bra lås till och även låsa fast cykeln i något fast föremål, uppmanar Thommy Brännström.

Däcksstölder förekommer fortfarande och där är bästa hjälpmedlet att parkera bilen i ett garage.  Om man inte har tillgång till garage så kan man försöka parkera bilen på ett väl upplyst ställe där det rör sig mycket människor.

– Förvara inga värdesaker i din bil, för att minska inbrottsrisken, säger Thommy Brännström. Har du din bil parkerad på din tomt komplettera då gärna med en belysning som aktiveras om någon rör sig runt din bil, samt förvara inte din bilnyckel precis i anslutning till din ytterdörr då risken att tjuvarna med hjälp av elektroniska apparater då enkelt kan öppna din bil utan nyckel. Lägg gärna nyckeln i en plåtburk som effektivt skärmar av bilnyckelns elektronik. Låsbultar har i flertalet fall förhindrat tjuvarna att lyckas stjäla däcken.

Några enstaka stölder kopplat till båtar är anmälda. Fortfarande är det växelhus och motordelar som är tjuvens byte.

Bedrägerier mot personer äldre än 65 år fortsätter, men i stort sett på oförändrad nivå jämfört med förra året. Den massiva informationskampanj som har skett bedömer polisen har gjort viss effekt men man vill ändå uppmana alla att ta del av information med bra tips och åtgärder för att undvika att bli lurad. 

– Ta gärna ett snack med era äldre anhöriga och uppmana dom att följa råden i informationslapparna, avslutar Thommy Brännström.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *