Färre brott på Lidingö

Lidingö31 augusti 2020 kl 06.371

Kommunpolisen Pontus Oscarsson skriver i sitt nyhetsbrev i slutet av förra veckan bland annat om mordet på Södra Kungsvägen. Han skriver:
”Det har nog inte undgått någon att det begicks ett mord på Lidingö i måndags den 24 augusti. En person sköts till döds i sin bil på Södra Kungsvägen. (. . .) Om du har information som du tror kan vara av intresse för utredningen ber jag dig ringa 114 14."

"Vi har ökad närvaro på Lidingö bland annat med anledning av detta, men även på grund av de fyra personrån som inträffade inom loppet av några få dagar veckan innan. Syftet med ökad polisiär närvaro är ökad säkerhet i området, trygghetsskapande arbete samt inhämtning av information av intresse för utredningarna. Jag vill säga att dessa händelser är väldigt sällsynta på Lidingö och vi arbetar strukturerat och långsiktigt för att händelser som dessa inte ska inträffa.”

Anmälda inbrott under juni, kuli, augusti i år och fyra tidigare år.

Pontus Oscarsson skriver att sommarmånaderna har varit relativt förskonade mot inbrott i bostad (lägenhet och radhus/villa). En jämförelse mellan åren 2016–2020 visar på 13 inbrott under perioden juni, juli och augusti (t.o.m. 26/8), vilket är den lägsta siffran under de senaste åren. Han fortsätter:

”Vi går mot mörkare tider och vet då av erfarenhet att inbrotten brukar öka. Hör gärna av dig till mig om du vill starta upp grannsamverkan i ditt bostadsområde eller på din gata. Om du redan har grannsamverkan så är det bra att aktualisera de grundläggande delarna i denna metod för att den ska fungera optimalt.

1. Var allmänt vaksam.
2. Meddela dina grannar och/eller kontaktombud om du reser bort.
3. Förvara värdesaker och värdehandlingar säkert (gärna i värdeskåp).
4. Skaffa kunskap om hur du skyddar dig, det vill säga förbättra det mekaniska skyddet i din bostad (lås på fönster och dörrar, brytskydd m.m.). Komplettera med larm, dna-märkning, bättre belysning etc.”

Mer info på www.samverkanmotbrott.se och www.stoldskyddsforeningen.se

Grannstödsbilen behöver ständigt nya förare och det är ett viktigt komplement till grannsamverkan och polisens arbete. Grannstödsförarna gör en stor insats för att förebygga inbrott och det görs helt ideellt. Vill du veta mer eller anmäla intresse att börja som förare till grannstödsbilen kontaktar du ordförande för grannstödsbilens styrgrupp. kerstin.larsen@gmail.com

Anmälda brott Lidingö stad – första halvåret (2016– 2020)

Pontus Oscarsson avslutar: ”Både polisen och Lidingö stad hade inför denna sommar en extra beredskap med anledning av befarat ökad oro i samband med att fler personer stannade kvar hemma. Om man bortser från de fyra personrånen i mitten av augusti och den tragiska dödsskjutningen så har sommaren varit relativt lugn på Lidingö. Det har förekommit skadegörelse på bilar och mopeder samt stölder från trädgårdar, men inget som avviker från tidigare år. Jag bifogar en bild över några utvalda brottstyper från första halvåret 2020. Ta i beaktande att de flesta brotten är färre, förmodligen på grund av covid-19, förutom våld i nära relation som ökat.”

Kommentarer

  1. Är det denna statistik eller min detaljerade och uppdaterade verklighetsbild som skall vara grund för polisverksamheten ? Pontus går nu polisledningens ärenden fullt ut för att visa att lokala områdespoliser skall inte finnas på Lidingö. Då är saken klar!

    Artikeln innehåller ren desinformation i avsikt att tona ner och ”bortse” både från den grova brottsligheten och vardagsbrottsligheten. Grannstödsbilen har stått i ett halvår p.g.a. Coronakrisen men bostadsinbrotten har ändå minskat kraftigt därför att folk arbetar hemma och färre hitresta ligor utifrån. Vilken extra beredskap har Lidingö stad och polisen haft i sommar? I min värld har det varit sommarstängt och dessförinnan var det Coronastängt.

    Är det bara jag som anser att måttet nu är rågat och kommunen måste bryta samarbetsavtalet om vi inte får fem områdespoliser ?

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *