Färre anmälda misshandelsfall på Lidingö på 13 år

Lidingö28 november 2023 kl 03.13

Under tredje kvartalet 2023 anmäldes färre misshandelsfall än något kvartal sedan 2010. Det visar ny statistik från Brå som vi hämtat från nyhetssajten Newsworthy.

Det anmäldes sammanlagt 30 misshandelsfall i Lidingö kommun under tredje kvartalet 2023. Vi får gå tillbaka till första kvartalet 2010 för att hitta ett kvartal då det anmäldes lika få misshandelsfall i kommunen.

I snitt har det sedan 2006 anmälts 46 misshandelsfall per kvartal i Lidingö kommun. Flest anmälningar under ett enskilt kvartal noterades det andra kvartalet 2016 (68 stycken).

Statistiken visar antalet anmälda brott och inte antalet faktiskt begångna brott. Hur stor andel av de begångna brotten som anmäls varierar mellan olika brottstyper. När det gäller misshandel är anmälningsbenägenheten relativt hög när det gäller grövre brott – men lägre vid mindre grova brott. Om man känner förövaren minskar anmälningsbenägenheten ytterligare.

Benägenheten att anmäla brott kan också förändras över tid, till exempel på grund av förändrade attityder i samhället eller ändrade försäkringsvillkor. Det gör det svårt att utifrån antalet anmälda brott säga om brottsligheten ökar eller minskar.

Det finns också ett bortfall av anmälda brott som inte har någon brottsplats registrerad och därmed inte kan knytas till en kommun.

F

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *