Färja på grund vid Högberga

Lidingö6 november 2019 kl 19.38

Kryssningsfärjan Princess Anastasia gick på grund vid Sjöstigen i Högberga vid 18-tiden på onsdagskvällen.

Färjan var på väg från Stockholm till Helsingfors på onsdagskvällen när den gick på grund utanför Lidingö. Den skulle senare vidare mot Sankt Petersburg. 

– Vi fick larm 18.12 av en privatperson som såg den här kryssningsfärjan avvika från sin normala rutt och vika av mot Lidingö. Personen såg att fartyget var nedsläckt vilket tyder på strömavbrott ombord. Vi har själva varit i kontakt med fartyget. Allting är lugnt ombord och det finns inga skadade, säger Isac Östman, biträdande sjöräddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen till SVT. 

Bild från grundstötningen. Foto: Pelle Löfstedt.

Emelie Boid, presskommunikatör på Sjöfartsverket, säger att det är 1 065 personer ombord. Enligt hennes uppgifter gick den på grund i låg hastighet. 

Vid 19.30-tiden bogserades färjan av grundet av två bogserbåtar. En stor mängd människor och tre polisbilar fanns vid Sjöstigen i Högberga, som spärrats av de sista 50 meterna mot vändplatsen.

Princess Anastasia tillbaka i Värtahamnen. Foto: Gert Andersson, Baggeby.

Princess Anastasia tillhör det italienska rederiet MOBY SPL. Fartyget byggdes 1986, är 177 meter långt och 33 meter brett. Fartyget tar omkring 2 500 passagerare. 

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *