Får du elda skräp i trädgården?

Ett bra alternativ till att elda trädgårdsskräp är att ompostera. Antingen i egen kompost (OBS! kräver tilstånd från staden) ekler den bruna behållaren till höger, som staden hämtar var annan vecka utan kostnad.
Lidingö12 april 2019 kl 05.471

Inom planlagt område är det tillåtet att elda torrt trädgårdsavfall under april månad och oktober månad – men kompostera hellre, skriver Lidngö stad på sin hemsida.

Tips för miljön på ön

 • Du kan kompostera ditt trädgårdsavfall på tomten och sedan använda mullen i trädgården.
 • En trädgårdskompost gör du enkelt av exempelvis kompostgaller. Du kan lägga ner allt avfall som kommer från trädgården, men inte hushållsavfall. En väl skött kompost ska i stort sett inte lukta alls. Kontakta gärna grannen innan du placerar en kompost vid en tomtgräns och placera komposten med hänsyn.
 • Har du mycket avfall bör du lämna det till Södergarns kompostanläggning. Har du max ca 1 säck kan du lämna det hos Stockby returpark, men det gäller endast små mängder.
 • Du kan även teckna ett abonnemang hos oss i staden för hämtning av trädgårdsavfall. Då får du hem ett kärl som vi tömmer åt dig varannan vecka eller en gång i månaden under växtsäsongen.
 • Det är aldrig tillåtet att dumpa trädgårdsavfall på stadens mark.

Om du ändå vill elda

Inom planlagt område är det tillåtet att elda under 1-30 april och 1-31 oktober. Då kan du elda torrt trädgårdsavfall. Tänk på att elda med god förbränning och vid bra väderleksförhållanden.

Du eldar på eget ansvar och får bara elda om det inte stör dina grannar, ta gärna kontakt med dem innan du börjar. Det är inte heller tillåtet att elda om det råder eldningsförbud. Kontrollera brandriskprognosen hos Storstockholms brandförsvar, telefon 08-454 83 39.

Annat avfall än trädgårdsavfall får aldrig eldas. Det är inte tillåtet att bränna byggmaterial såsom brädor eller gamla möbler av trä.

Tänkvärt
Eldning bör inte ske vid stark vind eller när marken är torr. Elda inte så att rök och gnistor riskerar att spridas mot skog, byggnader, tält, vägar eller så att el- och teleledningar kan skadas. Släckutrustning, till exempel vattenslang, hink, strilkanna och lövräfsa, ska alltid finnas i närheten även vid eldning i liten omfattning. Eldning utomhus kräver kontinuerlig bevakning!

Lidingö stad

Kommentarer

 1. (Det saknas ett k i undertexten till bilden….!)

  I sakfrågan: Snälla, elda inte alls! Bidra istället till en bättre miljö genom att använda något av de andra alternativen.

  Fredrik Kronberg
  Ordförande Lidingö FN-förening

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *