Falskt alarm och fejk news om seglare i nöd

Stort pådrag i Bosön. Foto: Patrik Björklund
Sport4 april 2020 kl 12.34

Det blev en massiv utryckning på torsdag eftermiddag/kväll till Askrikefjärden. Räddningstjänsten skickade tre piketbussar från polisen, fyra ambulanser, brandkår, kustbevakning och en helikopter efter att ha fått ett larm och drunkning.

Det rådde hårda vindar, upp mot 24 sekundmeter (storm) i byarna (12,3 m/s i snitt) och Lidingö jolleseglare tog chansen att träna, alltså medvetet, just eftersom det var ordentligt blåsigt. Regn och hagel gjorde också att förhållandena var tuffa. Men tuffa seglare gillar tuffa förhållanden.

Patrik Björklund (en av coacherna) beskriver på facebook Lidingö Anslagstavla att man hade läget helt under kontroll, ungdomarna som seglade hade torrdräkter, flytvästar så klart och seglade Laser 4.7 med liten rigg, anpassad för hårda vindar.

Att någon boende på Bosön ringde 112 när de såg att segelbåtarna tippade och seglarna hamnade i vattnet kan vara förståeligt, men det ingår i segelträning. Coacherna hade kontroll över situationen från sin följebåt. Ingen blev skadad eller rädd. Tvärtom var alla ungdomar glada och upprymda av upplevelsen.

Men plötsligt kom alla ambulanser och poliser från ingenstans. Lidingö jolleseglare kunde meddela att det inte var någon fara, men hela pådraget gick inte att stoppa.

På facebook tyckte vissa läsare att man ska förvarna räddningstjänsten innan man ska ut och segla, men Lidingö jolleseglare försvarar sig med att det här är en vanlig träning och att de inte kan ansvara för andra som är ute och seglar på Askrikefjärden samtidigt.

SVT la ut information på sin hemsida som var helt felaktig om att det var fråga om en drunkningsolycka, men att det senare visade sig vara en dykare, bland annat. Helt fel, men de rättade till det senare.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *