Ett mer värdigt ledarskap behövs

Debatt5 augusti 2022 kl 04.306

Att försöka vinna valet genom att glida på sanningen, medvetet misstolka andra partiers politik och köra med fake news duger inte. Källenfors sätt att kommunicera gynnar inte ett ärligt demokratiskt samtal. Vi vill ha mer samarbete – inte smutsig maktkamp.

Det finns många exempel men jag vill lyfta och bemöta några exempel av Källenfors fulretorik:

 • ”En röst på C är en röst på V:s höghusplaner”: Eftersom C och V har släppt fram samma statsminister i ett parlamentariskt krångligt läge på nationell nivå kommer en röst på C lokalt på Lidingö enligt Källenfors innebära Vänsterpartiets byggpolitik. För det första klarar Källenfors inte att skilja på nationell och lokal nivå i politiken, Lidingöcentern bestämmer självständigt vilka vi samarbetar med lokalt och ser gärna samarbeten med alla övriga borgerliga partier efter valet. Även Lidingömoderaterna bestämmer detta självständigt vilket innebär att de (hittills) inte styr tillsammans med SD på ön. För det andra ignorerar han att Centerpartiet aktivt valt att inte samarbeta med V lokalt vilket också bekräftas av V:s gruppledare på sociala medier. För det tredje väljer han att bortse från att Centerpartiet kämpat för en småskalig stadsbyggnad betydligt längre än hans eget parti som för några år sedan ville bygga sönder Torsviksberget med massexploatering.
 • ”Lidingös elever ska inte tvångsbussas till problemskolor”: Påstår att S och MP vill att elever ska bussas till en skola långt bort mot sin vilja, trots att förslaget bygger på rätten att få en plats i kommunal skola nära hemmet. Även Centerpartiet motsätter sig de rödgrönas förslag, t ex att helt ta bort kö men det kan man argumentera för utan att medvetet misstolka motståndarens förslag.
 • ”MP vill bygga stålskogar av vindkraft i Stockholms skärgård”: Ingen, vad jag vet, har föreslagit vindkraft i Stockholms skärgård. Däremot finns förslag om vindkraftpark fyra mil utanför Stockholms skärgård. Det kan man givetvis argumentera emot om man inte ser behov av mer el i Stockholmsregionen, men gör det då sakligt.

Centerpartiet vill se ett nytt lyssnande ledarskap på ön som lyssnar på Lidingöborna och är ute efter ärlig och öppen kommunikation mellan partierna i Lidingös fullmäktige. Om vi med öppet sinne lyssnar på varandra och har dialog kan vi nå betydligt bättre beslut och resultat.

Inte minst samarbetet gentemot polismyndigheten denna mandatperiod visar att vi tillsammans når längre. Genom att alla partier arbetat med enad front för fler poliser på ön har vi nu tagit ett första steg när fyra områdespoliser ska avsättas till Lidingö.

Patrik Buddgård (C), gruppledare

Kommentarer

 1. Är du verkligen förvånad Patrik?
  Moderaterna ser ju med befogad fasa att inte bara väljare, utan även egna medlemmar lämnar det stinkande (f’låt, sjunkande) skeppet och tar därför till alla knep i boken för att vinna någon stödröst. Tror inte det är många väljare på ön som låter sig luras. Det är dags för moderaterna att sätta sig på läktaren i någon eller några mandatperioder nu.

 2. Källenfors högsta företrädare på riksplanet är en person som faktiskt bemödar sig om att föra ett sakligt samtal och inte ständigt försöka vilseleda genom bisarra och osakliga uttalanden. Där har Källenfors mycket att lära. Man kan ju tycka att man i varje fall på lokal nivå skulle kunna slippa dessa uppenbara tossigheter.

 3. Väl talat – Lidingö behöver ett nytt ledarskap som sätter samarbetet i fokus för Lidingöbornas bästa!

 4. Nog finns det klokt och förståndigt folk hos lidingömoderaterna. Det måste sticka i ögonen på er när budskapet från nuvarande ledning ofta består av pajkastning. Istället för att ge konstruktiva förslag ägnar de sig åt att medvetet hitta på budskap åt andra politiska företrädare. Sedan tar man upp kampen mot något som faktiskt inte ens existerar.
  I vårt lokalsamhälle fordras dialog och förhandling. Politikerna måste ge och ta för att utveckla Lidingö så som lidingöborna vill. När man som moderaterna vill maskera både självgodhet och maktkamp inom de egna leden genom politisk populism – ja, då omöjliggörs den konstruktiva utvecklingen.
  Det är viktigt att vi lidingöbor får upp ögonen för det här. Det är dags för ett nytt ledarskap på ön. Det är dags för samförstånd, lyhördhet och respekt för demokratin. En förändring innebär att vi behöver nytt blod i stadens ledning. För mig är Patrik Buddgård (C) rätt person att leda en förändring till det bättre.

 5. Ett värdigt ledarskap förutsätter att man lyssnar på alla och inte exkluderar någon – alla djur är nämligen skapta jämlika och inget djur är mer jämlikt än något annat. I fablernas värld – fablernas värld.

 6. Hej!
  Ett problem för Centerpartiet på Lidingön är att Centern i riket har uttalat några märkliga saker. Speciellt om skogen.
  Det är nog så att Centern riks smutsar ner för Centern lokalt.
  Det vore välgörande om Centern Lidingö tar avstånd från den märkliga skogspolitiken!
  Då kan man koncentrera sig på det lokala!
  Lars Rune

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *