Ensam är inte stark – ensam är bara ensam

Foto: IngImage
Debatt9 juni 2024 kl 04.055
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Dan-Aria Sucuri (L), Kandidat till Europaparlamentet, Lidingö
Suzanne Liljegren (L), gruppledare och ledamot i kommunstyrelsen, Lidingö

Kommentarer

 1. Hänger inte alls med. Kronan är historiskt låg mot euron. Det finns ingen alls anledning att konvertera till euro nu. Köp billigt sälj dyrt, inte vice versa. Fullständig ologiskt att gå med i euron nu.

  1. Anders, min vän. En rad tunga nationalekonomer har den senaste tiden kraftigt förespråkat en skyndsam övergång till euro. Ålandsbankens räntechef Jyri Suonpää kallar, med all rätta, liksom Christer Gardell den svenska kronan för en liten ”skitvaluta” som är utsatt för konstanta attacker på en global räntemarknad. För någon vecka sedan gick företrädare för Wallenberg-koncernen ut med liknande budskap; det är både dyrt och osäkert att vara svensk.

   Med ryssarna i vår farstubro behöver vi ett starkare Europa. Att påstå något annat är att göra Putin en riktig tjänst. Ett JA till euron har aldrig varit så självklart som nu.

   1. Kim min vän. Varför skulle kronan vara mer skitvaluta nu än någon annan gång i jämförelse med euron sedan den infördes. Ge mig gärna en bättre förklaring än att någon har sagt det.
    Är ganska så hemma på valutamarknaden.

 2. Att införa euron som valuta i Sverige är en komplex fråga med många ekonomiska och politiska aspekter. Här är några ekonomiskt vetenskapliga argument för varför Sverige kan överväga att införa euron:

  1. Stabilare Valutakurser och Minskad Valutarisk
  Med euron som valuta skulle svenska företag och konsumenter slippa valutarisker när de handlar med andra euroländer. Detta skulle kunna leda till ökad handel och investeringar inom euroområdet, eftersom företag skulle kunna planera och budgetera mer förutsägbart utan att 2.

  2. Lägre Transaktionskostnader
  Att använda en gemensam valuta skulle eliminera växlingsavgifter och andra kostnader relaterade till valutahandel. Detta skulle kunna sänka kostnaderna för svenska företag och konsumenter som handlar med andra länder i eurozonen, vilket i sin tur kan leda till ökad ekonomisk aktivitet och effektivitet.

  3. Större Attraktionskraft för Investeringar
  En stabil valuta som euron kan göra Sverige mer attraktivt för utländska investeringar. Internationella investerare kan vara mer benägna att investera i Sverige om de inte behöver oroa sig för valutafluktuationer och om de kan använda en globalt accepterad valuta som euron.

  4. Monetär Integration och Inflytande
  Genom att gå med i eurozonen skulle Sverige få en plats vid bordet i Europeiska centralbanken (ECB) och därmed ha en röst i euroområdets penningpolitiska beslut. Detta skulle kunna ge Sverige större inflytande över den ekonomiska politiken i EU och möjligheter att påverka beslut som påverkar hela euroområdet.

  5. Lägre Räntor och Ökad Finanspolitisk Stabilitet
  Historiskt sett har euroländer kunnat dra nytta av lägre räntor tack vare den gemensamma penningpolitiken som bedrivs av ECB. Lägre räntor kan stimulera ekonomisk tillväxt genom att sänka lånekostnader för företag och hushåll. Dessutom kan en gemensam valuta bidra till ökad finanspolitisk disciplin, eftersom medlemsländer förväntas följa stabilitets- och tillväxtpakten.

  6. Förstärkt Ekonomisk Integration
  Införandet av euron skulle stärka Sveriges ekonomiska integration med resten av Europa, vilket kan leda till ökad handel, investeringar och arbetskraftsrörlighet. Detta kan bidra till högre ekonomisk tillväxt och förbättrad välfärd på lång sikt.

  7. Reducerad Osäkerhet och Förbättrad Konsumentförtroende
  En gemensam valuta kan minska osäkerheten på marknaden, vilket kan leda till ökat konsumentförtroende och högre konsumtion. Stabilare valutakurser kan också öka förutsägbarheten för långsiktiga ekonomiska beslut, både för företag och hushåll.

  8. Europeisk Supermakt
  Sist, men inte minst, ett enat Europa är en global supermakt. Detta låter kanske skrämmande, men det är helt nödvändigt med en aggressiv granne som Ryssland som stöds av aggressiva Kina, Iran och Nordkorea. Ska vi ha någon chans på den globala scenen måste vi stå enade, söndrade faller vi. Sverige ska med i denna europeiska supermakt. Varför vara en svag granne till en rik och stabil union, när vi kan vara med.

  Slutsats
  Argumenten för att införa euron som valuta i Sverige handlar i stor utsträckning om att minska osäkerhet, sänka transaktionskostnader, öka stabilitet och främja ekonomisk integration. Dessa faktorer kan sammantaget leda till högre ekonomisk tillväxt och förbättrad ekonomisk stabilitet. Dock måste dessa fördelar vägas mot potentiella nackdelar och risker, inklusive förlusten av en självständig penningpolitik och behovet av att anpassa sig till EU:s ekonomiska regler och ramverk.

 3. Har funderat en del på detta… Det är inte helt enkelt, och just nu än sämre.

  Låt mig förklara: Just nu med alla val som skall genomföras, som Frankrike (och UK även om dom tråkigt nog lämnat EU och vi ser hur det går för dom….), och högt trummande från ”vinnarna” i EU-valet, så bör man nog vara avvaktande. Visst ensam är inte stark, men om Frankrike väljer ett parti som vill lämna EU (!) Så vet jag inte vart EU kommer ta vägen? Förvisso är Sveriges evnt framtida medlemskap i Euron många år bort och vi kommer såklart att veta hur valen gått och så vidare ….

  Men just nu är Euron mera av en skvalpvaluta än något att luta sig mot, just pga valet i Frankrike. Om ett val kan få de konsekvenserna? Hur stabilt blir det i längden? Vad vinner vi? Jag minns 500% i RB ränta i början av -90 talet, och fick städa upp i en banks kreditportfölj – det var f*n inte kul, och det Sverige gick igenom då det skall vi aldrig någonsin göra igen!

  Detta är inte kristallklart helt enkelt. Jag vill gärna att Sverige varit medlem i Euro’n, men nu är vi inte det, och 17 vet om det är vettigt längre helt enkelt?

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *