Engelskt lag gästade Lidingö

Sport31 januari 2023 kl 03.22

Handboll är en världssport med 209 medlemsnationer. Europa är det starkaste fästet och Sverige är en av de mest framstående nationerna. Engelsk handboll satsade stort inför OS i London 2012 och man gjorde vissa framsteg. De sporter som dominerar är dock fortfarande fotboll, rugby, cricket, golf, tennis m f l. Lidingö SK fick genom sin eminenta fotograf Matthew Tipple under våren 2022 kontakt med klubben Chichester Vulcans från södra England, inte långt från Portsmouth, som berättade att man skulle komma till Stockholm och se semifinalerna i VM 2023 på Tele 2 Arena och man frågade om man kunde få träna ihop med LSK en kväll. Så torsdagen innan VM-semifinalen Sverige-Frankrike kom Vulcans till Gångsätrahallen för att träna med LSK:s herrar.

– Det är inte så ofta en klubb från Sverige får möjlighet att träna och spela mot ett lag från England. Jag och tränarkollegan Anders Boqvist visste inte riktigt hur vi skulle lägga upp kvällens träning men vi var överens om att matchspel skulle vara i fokus. Så efter lite traditionell uppvärmning blev det lite så kallade polska vågor med kringlan (spelarna springer och passar som en kringla eller åtta) som skulle förklaras på knackig engelska och sedan gick vi vidare med lite målvaktsuppvärmning och avslutade med skott från olika positioner säger assisterande tränaren Christoffer Simm. Sedan blev det också lite matchspel. Överlag tycker vi att träningen var kul och jag personligen hoppas att detta kan vara starten på ett bra samarbete mellan våra klubbar och att vi kan fortsätta att få dela med oss av våra kunskaper avslutar Christoffer.

Vi pratade med James Chadburn som är ordförande och head coach för Vulcans och han berättade att han kom i kontakt med handbollen på universitetet. Han gillade vad han såg och startade sedan Chichester Vulcans 2018.

Man är idag cirka 30 män och 10 kvinnor i klubben. Man har ett mixat lag för juniorer med flickor och pojkar. Man spelar i en av fyra regionala serier som ovanför sig i seriespel har två Premier League serier med olika geografisk upptagning.

Spelarna betalar i princip allt själva och för två timmars träning i veckan betalar man 120 pund (cirka 1 500 kr) per gång. Detta delas upp på spelarna som själva får bekosta träningen.

Kvällen i Gångsätrahallen avslutades gemensamt i klubblokalen med pizza. LSK:s spelare och ledare fick under såväl träning som middag möjlighet att praktisera sin skolengelska vilket säkert var både givande och berikande.

Text: Christer Thelin
Foto: Matthew Tipple

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *