En speciell generation

Pappa Emil, mamma Elsa och lilla Karin.
Kåserier19 augusti 2023 kl 03.51

I ett tidigare kåseri ’Genvägar och senvägar’ har jag berättat om ’en äldre kvinna’ som någon gång på 50-talet inte lyckades komma ombord på lidingötåget när tåget satte igång med henne hängandes utanpå tåget hela sträckan från Parkvägen till Centralvägen. Det hade kunnat sluta hur som helst men det gick bra, tack och lov. Den som gissade att ’den äldre kvinnan’ var min mor gissade helt rätt. Det som förvånar mig är min egen reaktion när jag fick höra min mor berätta om den allvarliga incidenten på tåget; jag blev som förlamad och förmådde inte få fram de rätta orden.

Det var något speciellt med föräldragenerationen. Mor Elsa var född 1904 och pappa Emil var ett år yngre. Båda hade vuxit upp i stora familjer i Sörmland respektive övre Norrland. Och båda hade upplevt vårt land under orostider, första världskriget 1914-1918, följt av andra världskriget 1939. Min far gick till sjöss vid nitton års ålder. De var flera syskon i familjen, som var vanligt förr.

Min mor hade god och nära kontakt med sin yngre syster och hennes familj, som också bodde på Lidingö och livet till vardags gick sin gilla gång och familjerna umgicks främst vid helgerna. Därför blev chocken stor när min kusin och hennes man berättade att Ingrid, mammas syster, hade blivit intagen på sjukhus, för demens. Då på 60-talet hade sjukdomen nätt och jämnt ett namn, men det var alltså Alzheimer.

Men innan dess blev mor en dag ombedd av sin svåger att komma över och kolla för hustrun var sjuk. Min mor begav sig genast av till systern. Dörren var låst och ingen var hemma. Men mor var resolut, hon måste ingripa, men hur skulle hon komma in. Hon ser då ett fönster står lite på glänt och på något sätt lyckas hon klättra upp och ta sig in genom fönstret. Väl inne slår hettan i köket emot henne; för alla spisens plattor står på och är glödheta. Det var flera små händelser som ledde fram till diagnosen Alzheimer.

Grymt är det för de närmaste framförallt när en sjukdom slår till och för min mor som alltid haft så god kontakt med sin syster var detta extra kännbart. Livet blev annorlunda nu, ingenting var sig längre likt för någon.

I år har det stått att läsa i media (Hjärnfonden) att en medicinsk uppfinning av svenskt ursprung mot tidig Alzheimer har godkänts i USA, och om några år kan den komma ut även på den europeiska marknaden. Och bara det att produkten har tagits fram är hoppingivande.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *