En optiker med personlig omsorg

Hellströms optik ligger på Stockholmsvägen
Näringsliv11 oktober 2019 kl 06.562

– Det var en slump att jag blev just optiker och sedan fem år tillbaka har jag min egen optikerbutik på Stockholmsvägen här på Lidingö, berättar Mia Gyldén Lundqvist stolt.

– Jag skulle bli barnskötare – det var helt bestämt, och det blev jag, men när jag fick egna barn blev det lite mycket barn och ville få mer vuxenrelationer i vardagen, berättat Mia. Jag ville jobba med människor och sökte flera olika utbildningar och kom in på flera men valde optikerutbildningen, och på den vägen är det. Efter flera år som anställd startade jag min första egna optikerbutik 2008 i Djursholm. 2014 köpte jag butiken av Barbro och Lars Hellström här på Lidingö.

– Det bästa med att ha egen butik är mötet med alla kunder där man själv kan välja till exempel vilket sortiment man vill ha eller hur länge en synundersökning får ta. Ibland går det fort och ibland är det komplicerat och tar längre  tid – det gäller att göra det bästa för kunden i alla lägen, säger Mia. Det är det som är min drivkraft.

Mia Gyldén Lundqvist åker en gång om året till Paris för att välja ut bågar.

– Jag vill att kunderna ska känna att det är ”personligt” hos oss och som ett led i det så åker jag till Paris varje år och köper in utvalda bågar, som vi blir ensamma om och som ligger i tiden, säger Mia.

– Annat vi gör som särskiljer oss är att vi provar ut glas i olika färgspektra och med extra stor förstoring för att  hjälpa människor med mycket nedsatt syn att se bättre. Viktigt är också att ha en bra belysning, speciellt om man är äldre och därför har vi valt att ta in belysning till försäljning, berättar Mia.


Egen reparationsverkstad gör att man kan erbjuda bättre service.
Egen slipning av glas unikt för en optiker på Lidingö. Det gör att man kan få sina nya glasögon snabbare.

– Vi är också den enda optiker på Lidingö som slipar alla glas själva, byter glas i egna bågar och gör reparationer på plats. Vi har en egen verkstad en trappa upp där vi gör allt jobb själva. Det finns ingen hantverksdel i optikerutbildningen idag, så mina medarbetare har fått lära sig på plats av mig.. Där kommer min 25-åriga erfarenhet av verkstadsarbete till pass. Idag har jag tre duktiga anställda som jag är mycket stolt över och vi är alla optiker.

– Vi följer alltid med forskningen och vi har som ett exempel på detta börjat med Orto-K/nattlinser för närsynta, vilket innebär att personen har linser på natten och tar bort dem dagtid och effekten sitter i hela dagen, berättar Mia. Forskningen visar att barn/ungdomar som börjar med nattlinser kan få en bromsad närsynthetsutveckling. Man tror att cirka 50 procent av jordens befolkning kommer att vara närsynta om 30 år. Närsynta ögon har en ökad risk för grönstarr, gråstarr, ”gula fläcken”-sjukdom så kallad maculadegeneration och näthinneavlossning.

– Vi utför också ögonhälsoundersökningar där vi fotograferar ögonbotten och bilderna skickas alltidtill ögonläkare för bedömning.

– Mina konkurrenter på Lidingö är Synsam och Synoptik, två kedjor, och de har betydligt större marknadsbudget än vad jag har. Men jag är mycket aktiv på Instagram och Facebook och en gång i månaden annonserar vi i Mitti Lidingö.  Det är lätt att försvinna i bruset, tillägger Mia.

– Vi har ett avtal med Lidingö stad när det gäller terminalglasögon och det är jag stolt över. För oss blir det givetvis lägre priser då det är en ”upphandling” men vi får fler kunder och flera av de väljer också att handla privata glasögon och kontaktlinser hos oss. Flera privata Lidingöföretag har också valt att skriva avtal med oss vad gäller arbetsglasögon vilket vi är jätteglada för. Som arbetsgivare med anställda som arbetar mer än en timme framför bildskärm, så har du skyldighet att tillhandahålla terminalglasögon, tillägger Mia.

Trendig inredning i butiken.

– Vårt läge är jättebra då alla bussar passerar  här, men det är svårt med parkering, alla slåss om parkeringsplatserna. Kanske nya entimmes-parkeringsregeln kan ge fler möjligheten att hitta lediga platser här i Torsviksområdet.

– Runt hörnan här i Torsvik ligger Ateljé 18, en modebutik, som vi samarbetar med och har en plan på att ha julmarknad tillsammans med i december. Vi vill gärna utveckla fler samarbeten med andra företagare här på ön, säger Mia.

– Min vision för företaget är att öka antalet kunder och fortsätta ge kunderna den bästa servicen som bara vi kan och det gäller att hänga med hela tiden, ligga i framkant och vara med på nya innovationer inom optiken. Butiken ökar ständigt i omsättning och det är roligt, men det viktigaste för mig är ändå att kunderna känner sig nöjda och väl omhändertagna, avslutar Mia.

FÖRETAGSFAKTA
Företagsnamn: Hellströms Optik AB
Startades: 1984 av Barbro och Lars Hellström
Ägare idag: Mia Gyldén Lundqvist sedan 2014
Anställda: 3 personer
Lokaler: Stockholmsvägen 26
Omsättning: 4 miljoner
Hur många kunder: Flera tusen

Kommentarer

 1. Hej!
  Är en mycket nöjd kund hos Er!
  Kombinationen av både proffsig och personlig service är imponerande!
  Jag kan rekommendera Er
  optik
  butik!
  Den är unik!

  1. Tack Göran för dom vänliga orden!
   Vi verkar ha lyckats att förmedla det vi jobbar för till dig, det glädjer mig mycket ?
   Hoppas vi ses snart igen

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *