En kulturskola för alla barn på Lidingö

Debatt31 augusti 2022 kl 11.351

Det är glädjande att Liberalerna nu hakat på vårt förslag presenterat i Kommunfullmäktige 2021, om att införa en Kulturskola på Lidingö. Gärna med sin placering i Lidingö Centrum, där det behövs fler mötesplatser. Vi väntar nu på att resterande partier inom majoriteten ska följa Liberalernas exempel, då en Kulturskola sannerligen skulle vitalisera och berika barn och ungas kulturutövande på vår vackra ö. Men när det gäller övriga partier inom majoriteten - M, KD och Lidingöpartiet – så är vi definitivt mindre hoppfulla.

För vi socialdemokrater vill nämligen också ha en maxtaxa kopplad till Lidingö Kulturskola. Vi föreslår en gedigen satsning på kulturområdet för att det knyter an till kärnan i vår politik; nämligen att ingen ska behöva hamna utanför av ekonomiska skäl. Det är den bästa garanti du som väljare kan få – om du är för en Kulturskola på Lidingö – att lägga din röst på Socialdemokraterna.
”Alla ska med” är måhända en sliten klyscha, men i det här fallet handlar det verkligen om en grundläggande värdering. Det handlar om att vi i alla sammanhang måste hindra utanförskap i vårt samhälle.

Men varför ska vi ha en kulturskola på Lidingö? Funkar det inte bra nog med musikskola och Sagateatern? Jo, vi tycker att den verksamheten håller en bra kvalitet även om avgifterna är för höga.
Men det är också begränsande då många barn och unga ägnar sig åt helt andra former av kultur. Det handlar om allt ifrån att måla, lajva, dansa eller prova på film, bild och ljud via alla nya medier. Det finns en bred flora av uttryckssätt som vi vill ge fler barn och unga möjligheten att få prova på och kunna utöva kultur i någon form.

Det är förstås ingen slump att 283 av landets 290 kommuner idag har en Kulturskola. Det handlar inte om att kritisera befintlig verksamhet, utan om att den politiska ledningen bejakar en vidare krets av kulturutövning. På Lidingö borde vi haft en Kulturskola för länge sedan! För att ta ett exempel - det var ju just här på ön som de första stegen togs när det i Sverige började produceras film. Närmare bestämt på Läroverksvägen 9 år 1911. Där uppförde Svenska Bio en filmateljé och med filmlegenderna Mauritz Stiller och Victor Sjöström som tongivande regissörer - och därtill en livlig filmskola som drogs i gång.  Här finns i nutid förstås fasta ”kulturnav” som Millesgården, SF-biografen och Sagateatern, årliga event som Kulturveckan och högaktiva föreningar såsom exempelvis Hembygdsföreningen och Lidingökonstnärerna för att nämna några.

Vi vill därför göra Musikskolan och Sagateatern till en del av en kommande Kulturskola på Lidingö. Det är ett definitivt vallöfte för mandatperioden 2022-2026. Det är tragiskt att vi inte redan har en Kulturskola. Men det ger oss ju faktiskt möjligheten att ”ta det allra bästa” från alla erfarenheter runt om i Stockholms län och från hela landet – med målet att skapa Sveriges bästa Kulturskola på Lidingö!

Niclas Svensson
Ledamot i Kultur- och Fritidsnämnden Socialdemokraterna

Kommentarer

  1. Den svenska filmens vagga fanns i Kristianstad, där man producerade många filmer innan ateljen där stängdes omkring 1910. Besök gärna filmmuseet i Kristianstad. Istället öppnades som sagt ateljen på Lidingö.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *