En färgstark tjej på 88

Kostervägen 2 är adressen till Gun Malmquists servettfabrik på Lidingö, i Dalenum.
Kåserier22 augusti 2020 kl 07.01

Det finns många hål och mystiska gångar i de gamla tegelhusen från AGA-tiden i Dalénum. Visst blir man lite nyfiken på vad som händer både här och där. Vad gömmer sig bakom fasaderna? Själv fick jag att tips om att det skulle finnas ett tryckeri där det tillverkades servetter och annat smått och gott med färg och fantasi. Och visst! Det var så sant så! Gun Malmquist tar emot mig med frågan – Du dricker väl kaffe? Bra för magen också, informerar mig Gun med ett vänligt värdinneleende. Vi slår oss ner i en liten skrubb som fungerar som ”kök med matplats”.

Vi går tillbaka i tiden och berättelserna blir mer och mer färgstarka och fantastiska. Som att Gun som tonåring gick i en blomsterkurs i Danmark, där hon kände sig ”blyg och bedrövlig – en katt bland hermelinerna”. När det var dags för slutövning skulle eleverna arrangera färska blommor till en bukett. Gun fick 2:a pris med motiveringen; ”Du har fått pris för färgerna – det finns färger i varje människa och det har du har visat oss i dag!”

Gun Malmquist är en tuff entreprenör – alltid med goda idéer på gång.

Yrkeslivet har annars varit omväxlande från Karolinskas bageri, PUB:s konditori till blomsteraffär, damfrisering och egen företagare i tryckeribranschen.

– Entreprenör är ett sätt att leva, livet går upp och ner. Som när sidenblommorna gjorde sitt intåg på marknaden efter vår resa till Hong Kong. Året var 1973. Min make Ingvar och jag tog med oss en bunt sidenblommor hem till Stockholm. Jag gick upp till kontoret på Åhléns och presenterade vår idé: att bygga ett träd med blommor, blad och torra grenar i entrén – det blev succé. 2 000 sidenblommor kom med flyg till Arlanda, vi fyllde bilen och så fixade vi till det på Åhléns. Så kom det ivriga inköpare från PUB och NK, vi sålde också arrangemang till Operakällaren!

Gun påpekar att det är viktigt att man kan det man gör – på riktigt. I dag handlar det om servetter – för kunden ska det finnas ett sortiment som passar duken, kanske också porslinet. Dessutom ska blommorna flyta in i färgskalan. Med tiden har den färgkänsliga Gun utvecklat sidenblommornas karaktärer med hjälp av  färgschemat Pantone, där varje nyans har sitt nummer för tillverkaren i Hong Kong att arbeta efter. Samma schema används till servetterna som trycks här på Lidingö. Just nu bearbetas modedesigner Gudrun Sjödins beställning. – en vacker fjäril med stora vingar.

Just nu färgsätts en serie servetter, beställda av modedesignern Gudrun Sjödin.

”Bra miljöval” är viktigt. Tidigare har Gun fått den utmärkelsen för sitt arbete och att i dag dra ner på plasten är viktigare än någonsin. Då dök idén med servettlådan upp. Servetter i en kartong, istället för tio inplastade paket, skulle spara fem meter plast. På ett år skulle summan av kardemumman bli hela tre ton plast.

Här blommar kreativiteten för fullt. Sidenblommor och servetter samsas i hyllorna till lyst för glada kunder.

– Jag tänker inte så mycket på min ålder – bara att jag ska må bra och kunna stå för vad vi levererar. Min medhjälpare Salem är otroligt duktig, vi har blandat färger tillsammans nu i tretton är. Att blanda färgerna i maskinen är som att salta och peppra maten och sedan diskutera vad vi känner – den goda smaken genom färgerna.

Så är det dags för mig att avsluta vårt möte. Med en servettkartong under armen och en bukett sidenblommor i handen tackar jag för mig och haltar ut mot parkeringen där min Mini väntar. Då ser jag också att Gun och jag har något mer gemensamt än åldern. Vi gillar båda röda bilar!

P.S. Dörren är öppen till servettbutiken – perfekt köp ”Var dags-servetten” i kartong – 200 servetter för 60 kr.
Telefon till Gun om ni har några frågor eller önskemål: 070- 627 49 44.
D.S.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *