En dryck för alla smaker till Lucia, jul eller nyår

Dryckesguiden30 november 2021 kl 04.561

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Art.nr 2513 Riesling Grand Cru Pfersigberg, kostar 299 kronor. Årgång 2017, alk.halt på 13,5 % och en sockerhalt på 0,3 g/l. Vinet kommer från Frankrike och Alsace och är 100 % Riesling. Med 15 olika Grand Cru–lägen är Wolfberger den enskilt största producenten av Alsace Grand Cru, gällande antalet Grand Cru och total produktion. Företaget grundades av ett fåtal vinodlare i Eguisheim 1902, som det första cooperativet i Alsace. Idag har man en styrka av 120 årsanställda, 4 produktionsanläggningar och tot 1200 ha vingårdar genom 480 vinodlare som själva är delägare. Druvorna skördades för hand vid perfekt mognad och pressades i pneumatisk press. Juicen fick rinna av genom gravitation till ståltank, för jäsning under 1,5 månads tid vid 16 grader. Efter avslutad jäsning fick vinet mogna i 9 månader på sin jästfällning. Vinet har en gyllengul färg med en fruktig doft med toner av citrus, mineral, päron och persika. Smaken är frisk med inslag av persika, päron och bivax. För dig som gillar vitt vin till julbordet så är det här vinet perfekt också ett mycket bra lagringsvin. Friggavägen 24 där finns denna härliga Riesling.

Art.nr 73142 Gérard Bertrand Château L Hospitalet, kostar 179 kronor. Årgång 2019, alk.halt på 15 % och en sockerhalt på 0,3 g/l. Det här vinet kommer också från Frankrike och Lanquedoc-Roussillon och är en blandning av Syrah, Mourvèdre och Grenache. Gérard Bertrand är en starkt lysande ledstjärna i Languedoc-Roussillon för att framhäva de unika druvsorterna, de regionala vinstilarna och för att främja kvalitet framför kvantitet i området. Vinhuset är även den ledande franska producenten av ekologiska röda viner, vita viner, roséviner och mousserande viner och Gérard är personligen mycket engagerad i hållbar utveckling och miljöfrågor. Genom att noggrant följa arbetet enligt Demeter-certifieringen ökas den biologiska mångfalden på vingårdarna. Det senaste beviset är biodlingar där flera av vingårdarna producerar sin egen honung. Druvorna är plockade för hand när de har uppnått optimal mognad. Druvorna avstjälkas och får jäsa i temperaturkontrollerade ståltankar i 20 till 25 dagar. De olika druvsorterna vinifieras separat.När vintern är slut blandas vinet och tappas på 225 liter stora ekfat där det lagras i 12 månader. Karaktären är fruktig med fatkaraktär och inslag av björnbär, choklad, kaffe, katrinplommon och vanilj. För dig som dricker rött till julbordet, funkar! På Lidingö.

Art.nr 7549 Pol Roger Brut Réserve, kostar 469 kronor. Inte årgångsbetecknad, alk.halt på 12,5 % och en sockerhalt på 0,7 g/l. Givetvis från Frankrike eftersom det är en äkta Champagne. En druvblandning på Pinot noir, Pinot meunier och Chardonnay, de tre tillåtna druvorna i Champagne. Till Pol Roger Brut Réserve används i huvudsak druvjuice från den första pressningen och en blend av cuvéer från de 2-4 senaste årgångarna. Vinets första jäsning sker på ståltank för att bevara fruktkaraktären. Den andra jäsningen sker på flaska i vinhusets svala vinkällare som håller en temperatur på 9,5 C. Doften är brödig med toner av gröna äpplen och citrus. Smaken är frisk med inslag av citrus, choklad, ljust bröd och gröna äpplen. Till Jul eller/och Nyår, du bestämmer, en av mina Champagnefavoriter. I skrivande stund 200 st. buteljer på Lidingö.

Och fyra till...

Art.nr  11373 Eriksberg Julöl, kostar 18:50. Alk.halten är på 5,6 % och en blandning av kornmalt och humle med en härlig mörkbrun färg. En maltig doft med inslag av tobak, choklad och russin. Smak av apelsin, russin, choklad, tobak och malt.  Ett maltigt och fylligt julöl till jubordets alla smaker eller bara som en god sällskapsdryck i ljuset av stearin. Finns rikligt på Friggavägen.

Art.nr 11300 Nils Oscar Kalasjulöl, kostar 19:90. Alk.halten är på 5,2 % och här vi en blandning av kornmalt, humle och rostat korn. Nils Oscar Kalasjulöl är en amber lager med tydlig rostad karaktär. I en amber ale använder bryggaren en andel mörk och mellanmörk malt, så kallad chokladmalt och karamellmalt. Stilen kan liknas vid en amerikansk pale ale (APA). Ölen har en maltig doft med inslag av apelsin och knäck. Smaken är fylld av sirap, knäckebröd och rostad karaktär. Ölet harmonierar med julens läckerheter. Även denna öl finns i riklig mängd på systemet på Lidingö.

Art.nr  8505 Blossa Starkvinsglögg Röd, kostar 97 kronor. Alk.halten är på15 % och en sockerhalt på drygt 14 g/l. Blossa glögg är en framgångssaga utan motstycke, med ett unikt recept som i närmare 150 år har varit en välbevarad hemlighet. All glögg i Blossafamiljen utgår från samma grundrecept. Den unika kryddblandningen med kryddnejlika, kardemumma och ingefära kommer från utvalda odlare. Denna glögg har en stor doft med inslag av pepparkaka och russin. Smaken är kryddig med tydliga toner av russin, kardemumma och kanel. Oavsett varm eller kall, den smakar lika bra. Sektion 38 på Friggavägen.

Art.nr 96037 Vinfabriken Äppelglögg, kostar 59 kronor för en flaska på 375 ml. Alk.halten är på 11 % och en sockerhalt på drygt 16 g/l. Vinfabriken är ett varumärke som står för hög kvalitet samt lokal och hantverksmässig produktion. Vinfabriken startade sin verksamhet 2009 med en enda produkt, Smålandsglögg. Idag har man en stor portfölj som inom främst glögg som säljs i Sverige, Finland, Norge och Tyskland. En härlig kryddig doft med inslag av gula äpplen, vanilj, ingefära och ingefära. Smaken är söt, kryddig med inslag apelsinskal, vanilj och röda äpplen. Min glöggfavorit, servera med en isbit. Absolut på Lidingö.  

Kommentarer

  1. Finns fyra druvor till som är godkända i champagne: Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier och Arbanne

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *