En blandning av rött och vitt till junis grilldagar

Dryckesguiden30 maj 2021 kl 05.24

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Art.nr 4318 Domäne Wachau, kostar 115 kronor. Årgång 2020 , alkohohalt 12,5 % och en sockerhalt på 4 g/l. 100 % Riesling från Österrike och vinregionen Wachau. Kooperativet Domäne Wachau har drygt 400 hektar odlingsmark och ligger längs floden Donau. När druvorna har pressats jäser musten i låg temperatur i ståltankar. Doften är ung med inslag av persikor, päron och citron. Smaken är fruktig med härliga inslag av lime, päron och krusbär. Njut den väl kyld med en god vän eller till grillad fisk i foliepaket https://www.coop.se/recept/grilla-fisk-i-foliepaket. Finns rikligt på ön!

Art.nr 2775 Domaene Gobelsburg, kostar 89 kronor. Årgången är 2020, alkohohalt 12,5 % och sockerhalten är på 2.5 g/l. Österrike igen men nu regionen Kamptal som är beläget nordväst om Wien. Producenten Schloss Gobelsburg firar i 850 år som producent, vilket man ser på den trevliga designade flaskan. 100 % Grüner Veltiner som är Österrikes mest odlade druva, finns också i mindre skala i Tjeckien och Ungern men under andra namn. Även detta vin jäser på ståltank. Doften är fruktig, kryddig med toner av päron, persika och honungsmelon, smaken är frisk med inslag av päron, persika, honungsmelon och physalis. Njut den med en vän eller med dig själv, vill du äta något till vinet så föreslår jag https://www.kronfagel.se/recipe/kryddmarinerade-kycklinglar-med-rostad-paprika-med-kapris-och-citron/. Friggavägen 24 där hittar du jubileumsvinet.

Art.nr 50402 Selvarossa Del Presidente, kostar 99 kronor. Årgång 2020 med en alkohohalt på 14 % och sockerhalten är 12 g/l. Italien och regionen Apulien, sedan decennium har systervinet Selvarossa Salice Salentino funnits i den absoluta toppen av Systembolagets mest säljande röda viner på flaska. Del Presidente ligger i beställningssortimentet, tveka inte att beställa ni blir inte besvikna om ni gillar druvorna Negromaro och Malvasia Nera som detta vin innehåller. Vinmakare är Angelo Maci som också är VD för kooperativet Due Palma som grundades 1989 och är de som framställer de härliga Selvarossa vinerna. Fatlagrat och har en härlig mörkblå färg med en doft av björnbär, lakrits och choklad, smaken är en blandning av choklad, mörka bär, vanilj, kakao och ekfat. Ett härligt mysvin för sig själv eller till grillade fläskkotletter https://svensktkott.se/recept/vitlksgrillade-kotletter-med-potatisspett/. Beställ och njut hela sommaren!

Art.nr 2501 El Esteco, kostar 149 kronor. Årgång 2019 med en alkohohalt på 14,5 % och en sockerhalt på ca 3 g/l. Sista vinet för juni kommer från Argentina och Valles Calchaquies som ligger i provinsen Salta, Bodegan El Esteco grundades 1892 av två franska bröder som flyttade till Argentina. Första årgången av vinet El Esteco var 2016 och består av druvan Malbec som ursprungligen kommer från Frankrike och Bordeaux, druvan är i dag en av de stora i Argentina. Druvorna skördas i mars och jäser på ståltank sedan lagras vinet på franska fat i 12 månader och slutligen lagras vinet på cementtankar i 6 månader innan vinet buteljeras ofiltrerat, så det kan vara bra att man dekanterar vinet innan det ska serveras. Färgen är mörkblå och har en härlig doft av plommon, fat och körsbär, smaken har inslag av jordgubbe, mörka bär, örter och viol. Perfekt till en grillad entrecote  https://www.arla.se/recept/grillad-entrecote-med-medelhavssmor/  I skrivande stund finns det 14 st buteljer i centrum!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *