En afton på kajen

Mina förväntansfulla gäster vid fönsterbordet – vid min sida Lotta Biörnstad, så Gunilla Canvet och framför henne Kiki Wäneland. Vi väntar på min förbeställda tre-rättersmeny. Med oxkind…
Kåserier31 oktober 2020 kl 07.021

Under den härliga sommaren vi nu säger farväl till, har kajen i Dalenum varit en perfekt mötesplats. Här har den friska luften och det goda utrymmet mellan stolar och bord passat utmärkt för alla som längtat efter en pizza eller en kopp espresso.

På kajen har solparasollerna gett skugga och glaspaviljongerna inbjudit till samvaro i lugn och ro. De glittrande vågorna och båtarnas svall har naturligtvis förhöjt stämningen – det har varit något av Florida över sceneriet. Efter några besök på kajen har jag vinkat igenkännande till flera festliga vovvar med vidhängande matte-husse. Ja, här har varit rena rama cat-walken! 

Nu är sommaren slut, säkert som amen i kyrkan! I helgen som var gick vi över till vintertid – sätt tillbaka stolar och bord och dra tillbaka klockan en timme. Än så länge gäller den regeln även om myndigheterna funderar på att ta bort tidsskillnaden – varför? Det betyder också att  restaurangernas öppettider förändras. Klockan 16.00 är klockan 15.00 – men ändå klockan 16.00, om ni kommit ihåg att dra tillbaka visarna (till vintertid). Visst kan det bli lite trassligt och i mitt minne dyker det upp många tillfällen av förvirring. (Jag är inte säker på att jag skrivit rätt nu heller?)

Krögare Patrik Gardelius med nya menyn under armen vid Lotta Biörnstads bord på Quai.

Förändringarnas tid är nu. Just så tänkte min gode krögarvän Patrik Gardelius och satte om sin klocka till vintertid. Och inte bara det – här skulle nya tider verkligen bli nya – som att byta namn på krogen Coffee & Cava. Bort med kaffe och in med en Dining Menu, full av spännande kombinationer. Nu blev namnet Quai – ”Kajen” på svenska! Alltså: vi möts på kajen, Periskåpsvägen 6, öppnar dörren till nya krogen Quai och vad finner vi väl där?

Klockan är runt 17 och vi är fyra damer som nyfiket kliver in värmen – vi har parkerat lite lätt olaglig runt hörnet och hoppas på att parkeringstillståndet ska gälla – det är ju roligare att lägga slantarna på en riktigt god måltid än att betala böter. Vi har beställt bord? – Ja visst! Och inte bara det – jag hade dagen innan haft ett möte med köksmästare Shahroz Tamjidi och fått veta både det ena och det andra om de olika anrättningarnas förträfflighet.

I köket basar Shahroz Tamjidi med den äran.

Jag beställde menyn. Bäst att vara ute i god tid – det kunde ju annars vara så att min favoriträtt tagit slut. Oxkind. På menyn presenterad ”Klassisk rödvinsbrässerad oxkind servera med potatispurë”. Det låter kanske inte så upphetsande men jag vet – om den erfarne kocken har oxkind på menyn, då kan man vara säker på att den är som den ska vara, mör, aromatisk, oförglömlig!

Vi slår oss ner vid det bokade fönsterbordet, skymningen kommer smygande och de lyxiga Finlandsfärjorna drar sig sakta in mot stan.

Källarmästare Patrik hälsar oss välkomna till vårt bord som står i centrum, nära både kök och bök. Under menyns rubrik ”Starters” finns sex rätter att väljs mellan; Hummerslider, anklever, råbiff, tonfisksashimi, spetskål och kronärtskocka med brynt smör, romdipp & en ramslöksdipp – visst vattnas det i munnen! Har man svårt att välja viken förrätt man vill ha –  ja, då ska ni veta. att om ni vill kan ni få hela baletten för 840 kr – som en middag för två!

Som förrätt: smörbakad spetskål med bechamel, ingefära och rostade macadamianötter samt en lätt fruktdrink med is.

Det får bli vid nästa besök för nu höjer vi våra glas och skålar för en mysig afton – egentligen vet vi inte riktigt var vi befinner oss, musiken ligger som bakgrundsljud till gästernas trivsamma sorl – vi känner vibbar från fransk bistro och italiensk trattoria och ljuter av den goda samvaron – informell, vänlig och lättsam.

Som ett gott avslut – Crème Brûlée och  Coffee & Cava – för man kan ju inte helt glömma bort hur det var ”förr i tiden” – så vi håller vårt avstånd och tvår våra händer! Och säger ”Tack för maten – den var god”.

Kommentarer

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *