Elva sätt att bli av med råttor

Natur24 juli 2021 kl 05.40

Det är viktigt att hålla råttorna borta eftersom de sprider farliga smittor som salmonella via både sin urin och avföring. Dessutom gnager de ofta sönder elledningar och kan förstöra många andra saker i ditt hem.

Råttor gillar tyvärr att vara där du är, och även gärna i källare och avlopp där det är fuktigt och nära till festmaten sopor.

Att ha råttor i trädgården är inget ovanligt och de ovälkomna gästerna är kända för att föröka sig i rasande takt. En råtthona kan få över 50 ungar på ett år, som dessutom blir könsmogna redan efter två månader.

Det finns en hel del du kan göra för att skrämma bort råttor både från trädgården och förhindra att de tar sig in i ditt hus, innan du ringer till skadedjursbekämpningen.

1. Kapa entréerna!

För att slippa få in råttor i huset ska du först och främst se till att få bort eventuella entréer som råttorna kan tänkas kunna använda – även små hål. En råtta behöver bara ett hål stort som en enkrona för att kunna ta sig in i ditt hus. Och det räcker inte bara nere vid grunden, en råtta kan hoppa en meter utan att behöva ta sats.

2. Undvik klätterväxter vid huset

Ja, det är snyggt, men kom ihåg att råttor klättrar bra och dina fina stockrosor kan komma att tjäna som repstege för skadedjuren…

3. Trimma gräsmattan ordentligt

Gå ett extra varv med gräsklipparen nära huskanten, råttor gillar att röra sig i högt gräs och när sommaren går mot sitt slut blir växtligheterna ett varmt och skönt tillhåll för skadedjuren där de gärna huserar hela vintern.

4. Ha lock på soptunnan!

Sopor är råttornas favoritmat och gnagarna blir inte mer kräsna av att du lägger ditt avfall i plastpåsar. Ha därför alltid lock på soptunnan och töm den regelbundet!

5. Tyvärr, fåglarna…

Om du har sett råttor i din trädgård ska du absolut inte mata fåglar eftersom råttorna betraktar maten som deras, inte de söta småfåglarnas. Se också till att få bort eventuellt fågelspill, eftersom råttorna dras till detta också.

6. Tänk efter innan du ställer undan saker

Om du har trädgårdsmöbler, grillar och annat som ska ställas under när säsongen närmar sig sitt slut – ställ dem absolut inte vid husväggen eftersom det blir ett perfekt ställe för råttorna att gömma sig.

7. Städa även under altanen

De flesta av oss har en välskött altan där vi mer än gärna tillbringar varma sommarkvällar, men många av oss glömmer bort utrymmet UNDER däcket. Se till att hålla det rent och snyggt och använd inte håligheten som ett extra förvaringsutrymme eftersom det också blir ett perfekt tillhåll för råttorna.

8. Skaffa metallnät!

Har du hål i grunden eller ventiler som du inte vill eller kan täppa igen? Sätt då upp nät av metall med hålighet på max 1 cm, då är hålen för små för råttorna att ta sig igenom. Välj en metalltråd på minst 0,7 mm i koppar eller mässing.

9. Håll ett öga på vinden!

De flesta av oss är inte högst upp i huset speciellt ofta, men ta ett varv och röj här också. Vill det sig illa har råttorna redan hittat hit.

10.  Storstäda källaren

Gör det svårt för råttorna att hitta någonstans att bo på ditt bottenplan genom en rejäl storstädning och att ställa upp alla lådor och annat bråte på hyllor.

11. Skaka galler!

Golvbrunnar är en populär väg för råttorna att ta sig in i ditt hus. Gå runt och känn på alla golvgaller så att de sitter fast ordentligt.

Om oturen varit framme och råttorna redan har tagit sig in i ditt hus finns det både gift och fällor att testa, men överväg ändå att kontakta en skadedjursbekämpare som kan hjälpa dig att bedöma hur allvarlig situationen är.

Känner du till det här om råttor?
• En råtta tar sig in genom ett 20 mm litet hål vilket är lika stort som diametern på en enkrona.
• En råtta kan klättra flera våningar på insidan av ett lodrätt avloppsrör.
• Ett råttpar kan i teorin ge upphov till 800 – 1 000 nya individer under ett år.
• En råtta lever 1-3 år och kan bli 25 cm lång, svansen oräknad.
• Råttor simmar bra.
• En råtta kan hoppa en meter utan ansats.

Fakta om råttor
Brunråttan (Rattus norvegicus) blir mellan 20–30 cm lång, utan svans. Svansen är cirka 15–23 cm lång. Råttorna gräver ut gångsystem där de bor och förvarar sin mat. Ungarna är könsmogna redan vid 2–4 månaders ålder, vilket innebär att råttorna kan föröka sig mycket snabbt. Ett råttpar kan därför ge upphov till mellan 800 och 1 000 ungar per år.

Källa: Anticimex

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *