Elfviks 4H-verksamhet: Kom djuren nära!

Barnen och ledarna ser på när grisarna glufsar i sig. Måltiden består av kornkross, vatten och rester från cafét. Foto: Jonas von Hofsten
Lidingö19 juli 2019 kl 07.171

I år är första året som Elfviks gård har en 4H-verksamhet. Tillsammans med Stockholms Läns 4H kan barn nu komma ut på dagläger och ta hand om djuren tillsammans med två ledare. Nicole Hedenborg är en av ledarna och är huvudsakligen ansvarig för verksamheten. Hon har varit involverad i olika 4H-verksamheter sedan 2015 och har nu även Alice Warén med sig som ansvarig för barnen. 

På 4H gården finns bland annat höns och tuppar.
På 4H gården finns bland annat höns och tuppar.

Lidingö Nyheter möter ledare och barn i hönshuset vid kl 09.30-tiden. Då är de i full gång att göra rent på golvet och mata hönsen. Hönsen, både större och färggrannare än förväntat, springer ut och in från gården uppenbart obrydda om att det är människor runt dem. Därefter ska barnen mata grisarna Greta och Nora.

Grisarna äter glupskt och barnen konstaterar att det nästan ser ut som att grisarna suger upp maten genom trynet för att det går så fort. Foto: Jonas von Hofsten

Därefter var det dags att mata fåren. Tidigare i våras fick fåren ungar som barnen är väldigt förtjusta i.

Ett lamm äter tacksamt foder ur handflatan. Alice påminner barnen om att ge fodret med "rak hand" för att inte bli nafsad i fingertopparna. Foto: Jonas von Hofsten

En vanlig dag på lägret blandas av att se till att djuren får mat, pyssla och lära sig om olika djur. Varje dag är det ett nytt djur i fokus och idag är det kaninernas tur. 

Denna vecka är kaninerna barnens favoritdjur, men det varierar enligt ledaren Alice. Första veckan var fåren i topp och därefter tyckte barnen hönsen var allra roligast. 

På lägret får barnen göra allt från att ta hand och lära sig om djuren, pyssla och leka på gården. Foto: Jonas von Hofsten.

Under veckorna 26-31 får barnen komma ut och spendera dagarna på gården tillsammans med Alice, Nicole och alla djur. Än så länge finns det många platser kvar och Nicole hoppas att fler och fler vill komma ut och se hur det är att komma så nära bondgårdsdjuren. 

– Vi erbjuder även drop-in dagar. Så man kan komma ut bara över dagen och vara med, lägger hon till. 

Mer information finns på hemsidan

Bild och redigering: Jonas von Hofsten.
Text: Elvira Dietmann.

Kommentarer

  1. Så fantastiskt. Mina söner o dagbarn fick gå på 4-H p norra djurgården när de var små. Bra att Ni ha det????????

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *