Elda i trädgården? Jodå, men kompostera gärna!

Foto: Hemnet
Lidingö22 mars 2020 kl 05.26

Rensat i trädgården? Så här enkelt gör du en trädgårdskompost. Du kan också beställa hämtning av trädgårdsavfall eller lämna det i Södergarn eller Stockby.

Under april månad är det tillåtet att elda trädgårdsavfall i den egna trädgården, men om du i stället väljer att kompostera det på tomten kan du få utmärkt jord som kan återanvändas i trädgården. Då slipper du även förorena luften och störa grannarna med rök.

Andra alternativ till att elda är att beställa hämtning av trädgårdsavfallet eller att köra det till Södergarns kompostanläggning. De tar emot både större och mindre mängder. Har du max en säck avfall kan du lämna det hos Stockby returpark.

Tips för miljön på ön
Du kan kompostera ditt trädgårdsavfall på tomten och sedan använda mullen i trädgården.
En trädgårdskompost gör du enkelt av exempelvis kompostgaller. Du kan lägga ner allt avfall som kommer från trädgården, men inte hushållsavfall. En väl skött kompost ska i stort sett inte lukta alls. Kontakta gärna grannen innan du placerar en kompost vid en tomtgräns och placera komposten med hänsyn. Läs mer om kompostering.
Har du mycket avfall bör du lämna det till Södergarns kompostanläggning. Har du max ca 1 säck kan du lämna det hos Stockby returpark, men det gäller endast små mängder.
Du kan även teckna ett abonnemang hos oss i staden för hämtning av trädgårdsavfall. Då får du hem ett kärl som vi tömmer åt dig varannan vecka eller en gång i månaden under växtsäsongen.
Det är aldrig tillåtet att dumpa trädgårdsavfall på stadens mark.

Om du ändå vill elda

Inom planlagt område är det tillåtet att elda under 1-30 april och 1-31 oktober. Då kan du elda torrt trädgårdsavfall. Tänk på att elda med god förbränning och vid bra väderleksförhållanden.

Du eldar på eget ansvar och får bara elda om det inte stör dina grannar, ta gärna kontakt med dem innan du börjar. Det är inte heller tillåtet att elda om det råder eldningsförbud. Kontrollera brandriskprognosen hos Storstockholms brandförsvar, telefon 08-454 83 39.

Annat avfall än trädgårdsavfall får aldrig eldas. Det är inte tillåtet att bränna byggmaterial såsom brädor eller gamla möbler av trä.

Tänkvärt

Eldning bör inte ske vid stark vind eller när marken är torr. Elda inte så att rök och gnistor riskerar att spridas mot skog, byggnader, tält, vägar eller så att el- och teleledningar kan skadas. Släckutrustning, till exempel vattenslang, hink, strilkanna och lövräfsa, ska alltid finnas i närheten även vid eldning i liten omfattning. Eldning utomhus kräver kontinuerlig bevakning!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *