Elbåtarnas Tesla tillverkas på Lidingö

Näringsliv12 september 2020 kl 06.082

En ledig sommar för sex år sedan åkte ingenjören Gustav Hasselskog och handlade glass med sina barn i familjens aluminiumbåt. Medan glassen kostade 50 kronor gick bensinnotan på 500 kr. Då dök idén upp att bygga en elbåt med samma fart och räckvidd som en bensinbåt.

Det resulterade i att han startade Candela Speed Boat 2014. Efter fem år blev den första båten klar efter många utmanande tekniska problem på vägen. Den fick heta Candela Seven.

Det är långt ifrån från ett vanligt båtskrov med en vanlig motor. Skrovet är av kolfiber, väger 300 kg och båten är 7,7 meter lång. Den har en bärplanskonstruktion med en vinge under skrovet. Vingen som också är av kolfiber ger så mycket lyftkraft att skrovet höjs ovanför vattenytan i 16 knop vilket minskar friktionen med 80 procent jämfört med vanliga, planande båtar.

Bärplanet styrs med hjälp av datorer och mjukvara för att hela tiden stabilisera Candela i sidsjö, vågor och vind. Genom att båten ”flyger” ovanför vågorna blir den nästan ljudlös och gör inga svall, vilket förutom att minska erosionen också gör den extra bra för vattenskidåkning. Den gungar inte heller, så man kan inte bli sjösjuk.

Båten kan ta 6-7 personer och har testats i över 16 sekundmeter. Maxfart är 30 knop.

På en laddning är räckvidden 50 sjömil – ungefär Stockholm/Möja tur och retur, vilket kostar 50 kronor i laddning.

Målet är nu att skala upp produktionen för att bli Europas största elbåtsbyggare, vilket Candela räknar med händer redan under 2021. En ny Candela Seven kostar från 2,2 miljoner och redan nu är 2021 års produktion delvis såld. Så är du sugen på världens första flygande elbåt, slå till nu!

Läs mer om Candelas nya miljonsatsning här.

Mikael Mahlberg från Candela berättade detta på en lunch hos Lidingö Rotaryklubb i fredags och det var mycket uppskattat.

Kommentarer

  1. Vilken banbrytande fantastisk och miljövänlig båt! Stort grattis till uppfinnaren Gustav Hasselskog och hans team från en Lidingö uppfinnarkollega.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *