Elbåt från Lidingö på Båtmässan

Lidingö1 mars 2020 kl 07.03

Premiär för nästa generations elbåt Candela Seven
Candela Seven som byggs på Lidingö är en elbåt som svävar över vågorna utan svall, stötar eller buller. Under båten sitter nämligen ett bärplan som i 16 knop skapar så mycket lyftkraft att Candela Sevens skrov helt "svävar" över ytan. Bärplanet reducerar bränsleförbrukningen med 80 procent jämfört med en planande båt och är enligt tillverkaren nyckeln till lång räckvidd på el i hög fart. I 23 knop kan man köra hela 50 sjömil, alltså Stockholm-Möja tur och retur.
– Har man väl provat att åka med Candela Seven känns planande båtar väldigt ålderdomliga, menar ingenjören Gustav Hasselskog som startade det svenska teknikföretaget Candela för fem år sedan just med målsättningen att skapa en elbåt med både fart och lång räckvidd..

Sedan serietillverkningen började i höstas har Candela byggt tio exemplar av ”Seven”, som får Sverige-premiär på Allt för sjön, och man anställer nu folk för att i år kunna göra 40 båtar.
– Vi är redan nu Sveriges största elbåtstillverkare och siktar på att bli störst i Europa under 2020, berättar Gustav.

Sverige kan stoltsera med två av världens ledande innovatörer och producenter inom det lite lyxigare elbåtssegmentet – Candela och X Shore. Båda finns på Båtmässan som öppnar för allmänheten den 7 februari och pågår till den 15 mars.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *