Dryckestips inför jul- och nyår…

Dryckesguiden30 november 2020 kl 05.18

... och allt kommer från Frankrike!

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi väljer även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Art.nr 12244 Marie d’Alsace kostar 89 kr, årgång 2019. Frankrike och Alsace med en blandning av druvorna 80 procent Pinot Blanc och 20 procent Gewurztraminer. Årgång 2019, vinet har en alkoholhalt på 12,5 procent och sockerhalten är 7 g/l. Producenten familjen Biecher har varit verksamma i Alsace sedan 1762 och är idag en av de fem största producenterna i regionen. Familjen Biecher har sitt vineri i den lilla byn Saint-Hyppolyte, byn ligger vid foten av bergskedjan Les Vosges och precis ovanför byn uppe på berget ligger slottet Haut-Koenigsbourg. Doften är blommig med inslag av honung, rosor och melon. Smaken är fylld med päron, aprikos och mandarin. Passar till den rökta laxen och sillen på julbordet! Givetvis på Friggavägen.

Art.nr 5475 Bourgogne Rouge Labouré-Roi kostar 119 kr, årgång 2019. Frankrike och Bourgogne, 100 procent Pinot Noir med en alkoholhalt på 13 procent och sockerhalten är strax under 3 g/l. Labouré-Roi har varit verksamma som vinproducent sedan 1832. Huvudkontoret och en del av lagringskällarna ligger i Nuits-Saint-Georges, men viner produceras över hela Bourgogne inklusive Chablis under detta företagsnamn. Labouré-Roi är idag en av Bourgognes större vinproducenter. Idag har Labouré-Roi en imponerande produktlista och har på senare år uppnått ökad status för sin kvalitet. Vinet har en lättsam och trevlig doft av skogshallon och jordgubbar, smaken är frisk, bärig med inslag av hallon, lingon och lakrits. Perfekt till julbordets skinka, prinskorv och revbensspjäll. I skrivande finns den 89 buteljer på Lidingö.

Art.nr 2843 Château Charmail kostar 239 kr, årgång 2016. Nu landar vi i franska Bordeaux. Druvorna är de klassiska i röd Bordeaux, Merlot 50 procent, Cabernet Sauvignon 35 procent, Cabernet Franc 12 procent och Petit Verdot 3 procent. Alkoholhalten är på 13,5 procent och sockerhalten är strax under 3 g/l. Namnet Charmail kommer från 1500-talet då familjen Trevey de Charmail ägde egendomen. Under 1700-talet började man odla vin och det har man fortsatt med fram till idag. 1982 köptes Chateau Charmail av Olivier Seze som var först i Bordeaux med att dels klippa bort löv som skuggar druvklasar, dels klippa bort omogna druvklasar för att få kvar endast perfekt mogna druvor med koncentration. Olivier utvecklade även tekniken med att kallmacerera druvorna innan jäsningen för att få fylliga viner med bra frukt.

2008 blev Bernard D’Alluin ny ägare till Chateau Charmail tillsammans med sin dotter Marie d’Alluin. Förre ägaren Olivier Seze stannade kvar i företaget som konsulterande vinmakare. 2010 köpte Bernard 6 hektar som tidigare tillhört egendomen och totalt har man idag 28,5 hektar. Vinodlingarna består nu av en enda vingård, vackert belägen på sydsluttningar precis vid floden Gironde. Chateau Charmail tillhör kommuen Saint-Seurin de Cadourne och ligger strax ovanför St. Estèphe med Chateau Sociando-Mallet som närmaste granne.

Vinstockarna har en genomsnittlig ålder på 33 år och växer i grus- och lerjordar. Druvorna skördades för hand mellan 25 september och 16 oktober. Kallmaceration genomfördes under 15 dagar vid en temperatur på 5 grader. Därefter jäste vinet vid 26 grader med 21 dagars skalkontakt. Vinet lagrades därefter under 12 månader på franska ekfat om 225 liter, från Boutes, Taransaud, Francois Frères och Cadus, varav 35 procent ny ek. Vinet varken klaras eller filtreras innan buteljering. Det är ett stort fruktigt vin med inslag av svarta vinbär, mörk choklad, kaffe, mynta och salvia. Det här vinet passar utmärkt till oxfilén som man kanske serverar på nyårsafton. https://www.landleyskok.se/recept/oxfile-med-potatisgratang-hemslagen-bearnaisesas-och-vitloksfrast-spenatsallad. Friggavägen så klart!

Art.nr 7549 Pol Roger kostar 455 kr. En härlig champagne med en blandning av olika årgångar. Alkoholhalt på 12 procent och sockerhalten är 8 g/l. Druvorna är de tillåtna Pinot noir, Pinot meunier och Chardonnay. Pol Roger äger i dag 90 hektar vingårdar. Betänk att medelstorleken för en ägare i Champagne är två hektar, så 90 hektar är en stor egendom. Dessa 90 hektar täcker 55 procent av deras behov. Resten kommer från långa kontrakt med odlare de arbetat med i decennier, som om de vore medlemmar av huset Pol Roger. År 1999, inför millennieskiftet, fyllde familjeföretaget Pol Roger 150 år och kunde se tillbaka på en utveckling från nästan ingenting till en årlig produktion på mellan 1,5-2 miljoner flaskor. Dessutom ett grundmurat renommé som en av världens främsta tillverkare av champagne. Naturligtvis har stilen på champagne ändrats under dessa 150 år, men nästan från början var firman inställd på att göra torra champagner, även när de övriga husen mest producerade söta. Pol Rogers mest prestigefulla vin, den majestätiska Cuvée Sir Winston Churchill, är ett prov på hur champagnerna från Pol Roger smakade före andra världskriget; strama, kraftfulla, potenta och ändå långa, sirliga och eleganta.

För Brut Réserve använder man i huvudsak juice från den första (försiktigare) pressningen. Efter att juicen klarnat får juicen jäsas på ståltank vid °C för att få en fräsh fruktkaraktär. Den andra jäsningen i flaska sker i källarna som är bland Epernays djupaste och kallaste (9,5°C).  Champagnen har en brödig doft med inslag av nougat, grönt äpple och mineraler. Smaken är torr, frisk men inslag av choklad, citrus och rostade nötter. Tre alternativ till servering som jag ser det, aperitif, till oxfilén eller 12 slaget! Finns alltid på Lidingö!

Önskar alla läsare av Dryckesguiden
en God Jul och ett Gott Nytt År. Skål!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *