Drycker i september: Zinfandel för hela slanten

Dryckesguiden31 augusti 2021 kl 03.59

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38. 

Zinfandel är liksom den italienska druvan Primitivo härstammande från den kroatiska druvan Crljenak Kaštelanski och ger allt från mjuka och runda vita viner, vidare till lätta fruktiga roséviner, samt till fylliga rödviner, men även bubbel och en liten del söta dessertviner. De röda vinerna är allt som oftast väldigt fruktdrivna och inte sällan åt det syltiga hållet, med smaker som påminner om björnbär, mörka körsbär, mogna jordgubbar och skogshallon. Druvan har hög alkoholhalt och en relativt låg fruktsyra. När Zinfandel är ekfatslagrad får vinerna rostade ekfatstoner samt smaker med inslag av vanilj, gräddkola och kokos. Den varmfruktiga smakprofilen kommer av att man oftast odlar Zinfandel i varmare klimat vilket också är en förutsättning för att Zinfandel druvan ska kunna mogna och bli till sin fulla potential. 

Odlas i dessa länder: främst i USA men även i Italien, Sydafrika, Australien, Chile och Indien
Kända distrikt: Kalifornien (framför allt Napa Valley och Sonoma)

Karaktärsdrag

Ofta fruktiga och generösa viner med inslag av björnbär, solmogna jordgubbar, mörka körsbär och med en hög alkoholhalt. Detta framförallt när vinerna kommer ifrån Dry Creek Valley och från Santa Cruz som ligger söder om San Francisco. Zinfandel lär ha kommit till USA redan på tidigt 1800-tal och många av originalstockarna så kallade "Bush Vines" finns fortfarande kvar och producerar högkvalitativa viner med stor koncentration och kraftfulla smaker. Amerikanerna anser även att Zinfandel är ”deras druva”. När Zinfandel odlas något svalare framstår aromer som violblom, mynta, eukalyptus, kryddor och plommon.


Art.nr 74659 The Wanted Zin Zinfandel Old Vines, kostar 89 kronor. Årgång 2020. Alkoholhalt 14,5% och en sockerhalt på 14 g/l. Italien och vinregionen Apulien. Producenten Orion Wines grundades genom en perfekt kombination av Alessandro Michelon som har en gedigen erfarenhet som vinmakare över hela Italien och en djup kunskap om varje regions unikum och potential, och Luca Pomaro som under 20 års tid med analyser och marknadsföring av olika vinländers och vinregioner smakprofiler. Deras idé och filosofi är enklast möjliga, att genom ett noggrant och medvetet arbete skapa och förse marknaden med moderna och välsmakande viner genom att förena tradition, innovation och passion för vin, dessutom göra det till priser som är slagkraftiga på varje marknad. Druvklasarna avstjälkas försiktigt och man gör sedan ett par dygns kallurlakning mellan druvskal och must för att lyfta fruktigheten i vinet utan att laka ur strävhet. Därefter jäses musten vid 25-27 grader i ståltankar under 8-10 dagar och regelbunden överpumpning. Efter malolaktisk jäsning dras 50 procent av vinet över till två år gamla amerikanska ekfat för lagring under 8 månader. Resten av vinet mognar i ståltankarna.

Doften är stor, fruktig med toner av vanilj och mörka bär. Smaken är fruktig följt av choklad, körsbär och kaffe. Funkar perfekt till en pasta med oxfilé https://www.koket.se/mitt-kok/jennie-wallden/lyxig-pasta-med-oxfile-och-svamp/ Absolut på Lidingö.

Art.nr 74299 Prohibition Zinfandel, kostar 99 kronor. Årgång 2019, alkoholhalt på 14 % och en sockerhalt på 12 g/l. USA och Kalifornien. Detta vin är en hyllning till zinfandeldruvan och the Volstead Act som startade den rikstäckande amerikanska förbudseran på 20-talet. Lagen tillät att små mängder vin odlades för hemmabruk och därmed kunde produktionen av vin på undergroundnivå fortsätta och utvecklas. Druvorna som noggrant valts ut, kallmacereras i ungefär 5 dagar. Jäsningen sker i ståltankar och därefter lagras vinet på ekfat. Färgen är härligt mörkblå och doftar fat, jordgubbar, vanilj, svartpeppar och lakrits. Smaken är fruktig med inslag av mörka bär, plommon, choklad och björnbär. Varför inte njuta detta vin till lammkotletter https://www.koket.se/anders_leven/huvudratter/kott/lammkotletter med_potatisgratang/ eller till en bit Pecorino ost. Just nu 40 buteljer i butiken på ön.

Art.nr 6690 7 Deadly Zins, kostar 139 kronor. Årgång 2017, alkoholhalt på hela 15% och en sockerhalt på 5 g/l. USA, Kalifornien och från staden Lodi som ligger ca.6 mil söder om Sacramento. Michael och David Phillips, bröderna vars familj har odlad frukt och grönsaker i Lodi regionen sedan 1850-talet. Michael och David är den 5: e generationen av druvodlare i Phillips familjen och den 6: e generationen håller nu på att ansluta sig till familjeföretaget för att fortsätta producera kvalitetsviner med unika och iögonfallande etiketter. Vinet innehåller gamla Zinfandeldruvor som kommer från 7 olika vingårdar! Vinet har legat 1 år på olika ekfat. Doften är stor, fruktig med härliga toner av choklad, mynta och blåbär. Smaken har inslag av hallon, kanel och blåbär. Pecorino osten funkar också utmärkt till vinet heller en grillad rostbiff https://www.gardssallskapet.se/kottguiden/recept/grillad-rostbiff-fransk-potatissallad . Finns bland de amerikanska rödvinerna!

Art.nr 22337 Girard Old Vine Zinfandel, kostar 215 kronor. Årgång 2017, alkoholhalt 15 % och en sockerhalt på 5 g/l. USA och Kalifornien igen. Druvorna skördas för hand i vingårdarna Blue Ridge och Morgan Vineyards på Mount Vaca samt Godward Vineyard i Calistoga. Om ni inte har besökt Calistoga så planera gärna för det om rutten ska gå till Kalifornien, Calistoga är en mycket liten mysig stad som ger en riktigt genuin småstadkänsla med välpolerade brandbilar, hus med verandor där man hittar den amerikanska känslan. När man svänger in höger på stora vägen (från San Francisco), passerar man en bensinstation strax där efter ligger en restaurang som serverar en underbar flankstek. Calistoga har en befolkning på ca 5.000 personer och är känd för sina svavelbad, finns många härliga hotell att mysa på. Vinmakaren Marco DiGiulio har lyft producenten Girard och gjort det här vinet till min absoluta favoriter bland Zinfandel, måste provas! Vinet har lagrats 14 månader på franska- och amerikanska fat. Vinstockarna är mellan 85-100 år gamla vilket ger vinet en kraftfullhet och en koncentration som fyller upp hela gommen. Doften är stor med inslag av fat, björnbär, kokos och plommon. Smaken är fruktig med en karaktär av björnbär, fat, vanilj och en lång härlig eftersmak. Till det här vinet sätter vi tänderna i en grillad entrecote   https://www.arla.se/recept/grillad-entrecote-med-medelhavssmor/ På Lidingö.

Servera Zinfandelvinerna mellan 16-18 grader, vinet får snabbt en högre temperatur när den möter rumstemperaturen eller om man sitter ute i den förhoppningsvis sköna yttertemperaturen!

De här vinerna går utmärkt att lagra några år!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *