Detta gäller för nyårssmällare och fyrverkerier

Lidingö30 december 2023 kl 03.031

Nu är det snart nyår – en tid då många vill fira med fyrverkerier. Du, som är minst 18 år, får utan tillstånd använda smällare och raketer på nyårsafton från klockan 21.00 till 01.00 dagen efter.

För användning av fyrverkeri och andra pyrotekniska varor på Lidingö krävs i normala fall tillstånd av polismyndigheten. På nyårsafton, från klockan 21.00 fram till klockan 01.00 följande dag krävs dock inget tillstånd, men tänk på att raketer och smällare kan orsaka personskador, skrämma djur och människor och det skadar miljön.

Användande av fyrverkeri och andra pyrotekniska varor är förbjudet vid kyrkogårdar och begravningsplatser och får aldrig avfyras närmare än 200 meter från ridhus och boende inom vård‐ och omsorgsverksamheter.

Det är inte tillåtet att använda raketer med styrpinne utan utbildning och tillstånd från kommunen.

Varje år skadas omkring 100 personer i Sverige av fyrverkerier, de flesta olyckorna sker vid nyår. Tänk gärna på att fyrverkerier kan skrämma djur och människor, och är skadliga för miljön.

Fira in det nya året på ett säkert sätt. Gott nytt år!

Kommentarer

  1. Varför undantag från förbud redan från kl 21? Så ni tycker att hundägare ska ta ovanligt tidig kvällsrunda med hunden och sedan få hela kvällen ”förstörd”? Hundcoachen Fredrik Steen bad i ett inlägg om att inga smällare/fyrverkerier smälls av före kl 24. Då vet vi exakt när vi ska vara beredda. Något för L-ö att fundera på…

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *