Det var så det började

Trängsel uppstår vid helikoptern från Ostermans som just har landat på ängen. Foto: Karin Wallgren.
Kåserier11 februari 2024 kl 03.47

Det ringde en klocka. En mening i boken jag satt och läste fick mig ju att haja till. Boktiteln var ”På väg med Inger Grimlund” från 2019.  ”Det var så här det började - jag fick en artikel om Mariannes Saluhall refuserad av dåvarande Lidingö Tidning. Året var 2012 . Fick till svar - artikeln var för ”bra” - rena rama reklamen! Den kan vi inte publicera.”-  Publicerad blev den till slut, men inte i Lidingö Tidning utan på webbtidningen Lidingösidan.

Allt  lät så bekant; Lidingö Tidning och Lidingösidan. Jag erinrade mig att min första artikel när jag ännu var elev på Poppius Journalistskola, var ett porträtt av en granne i Skärsätra, musikpedagog Nanny Kromnow. På min förfrågan om hon ville ställa upp på en intervju till en artikel som jag skulle försöka få publicerad i lokaltidningen svarade min granne beredvilligt ja.  Det blev flera utkast på IBM skrivmaskinen men till slut blev det en artikel "Nanny Kromnow - ett liv i toner”, publicerad 23 april 1992 i LIDINGÖ POSTEN.

Av Nanny Kromnow fick jag veta att tidningen hade försökt få en intervju med henne flera gånger utan att lyckas. En gång hade hon fått något erbjudande i form av ett honorar för någon text, som inte ens motsvarat utlägg för noter, uttalade hon sig indignerat. Men att ställa upp för grannens dotter när hon bad att få en intervju till ett porträtt var en annan sak. Det var utmärkande för Nanny Kromnow, denna generositet att bjuda på sig sig själv. 

Ttidningen blev inte eld och lågor över att få min artikel. ”Dels var  den för lång  och så hade vi på tidningen helst velat skriva artikeln själva så den hade passat...”  Men jag hade redan utverkat ett löfte från Nanny Kromnow som jag citerade ordagrant: "Antingen blir det Karins artikel som gäller, eller inte alls".

Det som startade som ett elevprojekt när jag gick på Poppius var dock inte det första.  

Nästan fyrtio år  tidigare fotograferade  jag en helikopter som  kom inflygande för landning på en fotbollsplanen i villaområdet. Jag kände mig lite som TinTin, när jag som fjortonåring med min Kodak lådkamera om halsen, sprang över  för att fotografera händelsen.  Men artikeln skrev jag senare, år 2012, och det var  på Lidingösidan som den händelsen publicerades med text och foton i  under rubriken  ”Ängen i  Skärsätra”. 

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *