Det kom ett brev…

Med famnen full av läckerheter och ett stort leende poserar Victor Waldenström på Gourmets omslag, nr 1, april 1980. Pris 19:75 kr (inkl.moms)
Kåserier30 oktober 2021 kl 04.442

... med posten – och det är ju inte så vanligt i dag. Ett rejält A4:a kuvert med spännande innehåll. Jag vände och vred på kuvertet men hittade ingen avsändare. Vem kunde det vara som skickade brev till mig?

Försiktigt sprättade jag upp kuvertet med en matkniv från köket. Ja, det hela var minst lika dramatiskt som när vinnarna i Postkodmiljonären drar ut sina vinstlotter med tusentals kronor på. Nej – här handlade det inte om pengar utan om något mycket mer värdefullt – vänskap, minnen, dåtid och nutid!

”Hej kära Inger! Hoppas allt är bra med dig och din stora familj. Tänker ofta på dig och allt kreativt och roligt vi gjort genom åren, inte minst med Tore Wretman, Gourmet, Kockkollo m.m.”

När jag läst så långt så långt dyker ett namn VICTOR upp i min lätt förvirrade skalle. Naturligtvis var det ett brev från VICTOR Waldenström! Underbara VICTOR som blev min vapendragare på tidningen Gourmet. Vi möttes för så där fyrtio år sedan när tidningen var nyetablerad på marknaden. Det var faktiskt självaste Leif Mannerström som gav mig tipset den gången i Göteborg - Inger, du måste göra ett jobb med VICTOR – en bra kock som du inte får missa.

”Nog hade Victor Waldenström det mesta emot sig när han öppnade sin restaurang, en förmodligen grådisig  novemberdag 1976” står det att läsa på sidan 47 i tidningen Gourmet, som alltså lytt Mannerströms goda råd.

Så följer ett reportage om hur Victor lyckades förvandla ett konkurshotat Hotell Göteborg till Victors Hotell och hur han öppnade en liten restaurang i hotellet och med det fick hederstiteln Årets Krögare 1978 av facktidningen Storkök. Nu haglar lovorden över den unge Victor som egentligen tänkt sig en bana som jurist.

Det är spännande tider med ”det nya franska köket” i blickpunkten. Tore Wretman och Victor finner varandra, och samtalar om ”vad som komma skall” inom matproduktionen. Under många år bodde familjen Waldenström i Brevik på Lidingö och under den tiden hade vi roliga tillställningar. Ett av de mer uppskattade äventyren var då Kockkollo hemma hos mig i Bergsätra. Här fick jag hjälp av proffsiga kockar i mitt närverk – där naturligtvis Victor var en viktig person.

Victor förbereder dagens undervisning på Kockkollo i Bergsätra.
”Matmaffian” samlad runt Victors spis i Brevik.  

Men – vad stod det i brevet? Undrar vän av ordning. Då kan jag berätta att Victor med hustru Camilla för fem år sedan köpte en korsvirkesgård i Grönby i Skåne. Där trivs de fantastiskt, med” trevliga grannar och bedövande vacker natur.”

Så byggdes Grönby Gårdscharkuteri . Victor skriver att planen var att få arbeta och utveckla fermenterade närproducerade råvaror från leverantörer och uppfödare som de kunde påverka. Nu odlar Camilla grönsaker och kryddor och tar hand om butiken och alla kunder – Victor tillverkar charkuterier; lufttorkade skinkor, salami, färskorvar, pastejer. ”Allt i butiken har vi tillverkat själva”, skriver en stolt Victor.

Det är inte utan att jag känner mig stolt jag med! Vilken kille! Nu längtar jag efter att få vara med och göra pizza med hantverkscharkuterier och sedan baka den i den vedeldade ugnen. Törstig? Då ska ni veta att Sveriges sydligaste vingård Hällåkra finns runt hörnet. Här odlar den engelska trädgårdsmästaren John Tayler äpplen till sin cidertillverkning.

SKÅL VICTOR – och tack för ditt innehållsrika brev!

Det gav mig lust och glädje – och visst hoppas jag att vi ses igen.

DIN VÄN INGER

Kommentarer

 1. Hej! Vilket sammanträffande! Sitter ikväll och läser i mina gamla mattidningar för att hitta några riktigt klassiska julrecept. Då jag just läst Gourmet nr 5 från 1989 om DE STORA Kalasen, tog jag fram det första numret av tidningen – väl bevarad! Jag undrade just var Victor Waldenström blivit av. Då blev det extra roligt att hitta din artikel på nätet Inger Grimlund! Som lite kuriosa kan jag berätta, att min man och jag var på matlagningskurs hos dig Inger på ”den gamla, goda tiden”! Denna kurs gick av stapeln hos Karin Fransson på Öland. Allt väl och en God Jul önskar jag! Viveka Hedberg

 2. Kära Viveka
  Så roligt att du har glädje av gamla Gourmet.
  Härligt att hitta tillbaka till den tiden då våra vänner var i farten i köket.
  Inte minst Karin Fransson på Öland …
  Utan att vara mallig måste jag säga att Gourmet ”var bättre förr”.
  Önskar dig en glad och god helg!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *