Decemberdrycker 2022: Klunkande julklappar att läggas under granen

Dryckesguiden30 november 2022 kl 03.39

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad rött och/eller vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med portvin, sherry, öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.

Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Art.nr 2131 Kleine Zalze Vineyard Selection och kostar 139 kronor. Alkoholhalten är på13 % och årgången är 2021. Sydafrika och Coastal Region som är en del av den större provinsen Western Cape. Om det står Coastal Region har druvorna vuxit inom de mindre regioner inom provinsen där de bästa förutsättningarna för druvodling finns. Exempel på sådana underregioner är Paarl och Stellenbosch. Totalt finns det 8 stycken underregioner, men det finns även hela 17 stycken ”wards” som är den mest specifika odlingsplatsen inom det sydafrikanska appellationssystemet. Kleine Zalze är idag en modern vinproducent även om det faktiskt har producerats vin på ägorna ända sedan 1695. Kleine Zalze jobbar målmedvetet och strukturerat både med miljöfrågor och social hållbarhet såväl som att hela tiden föra vinproduktionen framåt. Vingården har en stor bredd och producerar röda och vita stilla viner, mousserande viner och söta starkviner. Här visar sig Chardonnay från sin allra bästa sida! Vinet har både den matvänliga fylligheten som man älskar och som ger vinet oändligt många matmatchningsmöjligheter. Vinet har en fruktig karaktär med inslag av fat, gula äpplen, citrus, ananas och nötter. Funkar till hummern https://www.mathem.se/recept/gratinerad-hummer . På Lidingö.

Art.nr 73738 King`s Bay Sauvignon Blanc och kostar 129 kronor. Alkoholhalten är på 12,5 % och årgången är 2022.  Nya Zeelands största och kanske mest kända distrikt är Marlborough, beläget på sydöns nordöstra del. Klimatet är svalt och området skyddas från kalla sydliga vindar av bergskedjan Kaikoura Range. Distriktets mest planterade druvsort är Sauvignon Blanc. Vinet har en aromatisk och karakteristisk doft av tropisk frukt, fläder, svart vinbärsblad och krusbär. Smaken är druvtypisk och frisk med toner av päron och citrus. Varför inte till en räksallad. https://receptfavoriter.se/recept/raeksallad-med-aegg.html . På ön.

Art.nr 2811 Château Mont-Redon och kostar 309 kronor. Alkoholhalten är på 15 % och årgången är 2017. Frankrike, Rhonedalen och Chãteauneuf-du-Pape. Château Mont-Redon drivs idag av den fjärde generationen i familjen med Pierre Fabre som vinmakare och företagets ledare. Han strävar efter att behålla den renhet i druvornas fruktiga smak och står bergfast vid den typ av elegant Châteauneuf-du-Pape som blivit Mont-Redons signum. Samtidigt som han vägrar följa modesvängningar använder han sig av ultramodern teknologi för att göra sitt vin så bra som möjligt. Châteauneuf-du-Pape, betyder "påvens nya slott". Namnet kommer sig av att påvarnas sommarslott låg här under Avignonpåvedömet på 1300 talet. Druvorna till detta vin är Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvedre och Vaccarèse. Druvorna skördas för hand, avstälkas och därefter krossa de. Vinet genomgår en lång jäsning på 3-4 veckor. När den malolaktiska jäsningen är över, överförs 50 procent av vinet till små burgundiska fat. Där får vinet vila i 10-14 månader, därefter blandas vinet och buteljeras. Efter buteljering lagras flaskorna i 6 månader innan vinet är färdigt för försäljning. Vinet har en härlig rödblå färg med en kryddig doft med inslag av skogshallon, tobak, lakrits och rostade fat. Smak av katrinplommon, choklad, björnbär och vitpeppar. Årgång 2010 serverades vid Nobelbanketten 2015. Passar väl till en Viltgryta https://www.arla.se/recept/viltgryta/  Sektion 12.

Art.nr 2345 Masi Costasera Amarone Classico och kostar 339 kronor. Alkoholhalten är på 15 % och årgången är 2017. Italien och Venetien.  Historien om Masi tar sin start 1772 när familjen Boscaini förvärvade prestigefyllda vingårdar i den lilla dalen kallad ”Vaio dei Masi”. Namnet MASI är självklart sprunget ur denna historia och idag är det 6:e och 7:e generationen som leder MASI, som fortfarande och alltid har drivits inom familjen i över 200 år. Druvorna plockas och får sedan torka och skrumpna under hela vinterhalvåret. När vattnet i druvorna dunstar så koncentreras socker, smaker och fruktsyror. Vinet lagras därefter i ca 45 dagar i stora slovenska ekfat, s.k. "botti". Vinet lagras sedan minst 2 år på fat innan det släpps för marknaden. Namnet Costasera är sprunget från området där rankorna växer som har perfekt läge mot solen samt närheten till Gardasjön som ger ett ypperligt mikroklimat. Druvorna är de klassiska  Corvina 70 %, Rondinella 25 % och Molinara 5 %. Vinet har en karaktär av mörka körsbär, russin, kakao, peppar och fat. Nu njuter vi detta vin till en härlig Parmigiano-Reggiano. Friggavägen.

Art.nr 7781 Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut och kostar 139 kronor. Alkoholhalten är på12 %. Frankrike och Bourgogne. Allt sedan starten 1877 i Nuits-St-Georges har Louis Bouillot varit en erkänd tillverkare av mousserande kvalitetsvin i Bourgogne. Hos Louis Bouillot framställs inte bara standardviner av hög kvalitet utan även särskilt utarbetade toppviner vars druvor är plockade från några av Bourgognes bästa vingårdslägen. Idag ägs Louis Bouillot av Boisset-gruppen som också har grundat ett stort vinturistcentrum i Nuits-St-Georges med fokus på Crémant de Bourgogne. Druvsammansättningen är 60% Pinot noir, 20% Gamay, 10% Chardonnay, 10% Aligoté. Druvorna plockades för hand över hela Bourgogne. Vinet är en non vintage, dvs. det är en blandning av flera årgångar.

Druvorna pressades mycket varsamt och musten kylstabiliserades. Alkoholjäsningen ägde rum i rostfria temperaturkontrollerade ståltankar. Vid buteljeringen tillsattes socker och jäst för att framkalla bubblorna den andra jäsningen på flaska (traditionell metod). Vinet vilade minst 12 månader på egen jästfällning. Karaktären är torr, elegant, frisk med inslag av smultron, blodapelsin, hallon och kex. Varför inte till härlig gratäng https://recept.se/recept/lyxig-fisk--och-skaldjursgratang  Lidingö, absolut.

Art.nr 7549 Pol Roger och kostar 499 kronor. Alkoholhalten är på12,5 %. Frankrike och Champagne. 1849 sålde den 18-årige Pol Roger sitt första vin till en handlare i sin hemby Aÿ och 1855 påbörjade han produktionen av Brut Champagne i Épernay. Pol Roger är fortfarande ett familjeägt Champagnehus som idag äger 85 hektar vingårdar runt Épernay, vilket täcker 45 % av behovet. Resterande 55 % tas från Pinot-byar för att ge ryggrad åt vinerna. Produktionen är cirka 1,4 miljoner flaskor per år.  Pinot noir, Pinot meunier och Chardonnay är druvorna i denna härliga dryck. Karaktären är diskret, med brödig doft med inslag av gröna äpplen och choklad. Smaken är frisk med inslag av citrus, rostade nötter, choklad och mineraler. Till pilgrimsmusslor https://arono.se/recept/stekta-pilgrimsmusslor Sektion 45.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *