December 2018

Dryckesguiden1 december 2018 kl 00.00

Här är december 2018 månads vinguide med både vitt vin till julsillen och portvin till osten. Naturligtvis blir det även korken i taket på nyårsafton och tipset är en höjdare från Italien.


Decembervinerna fr.v. De Bortoli, Fonseca Guimaraens och Ferrari Perlé.

De Bortoli
Art.nr 6403 De Bortoli, kostar 79 kronor och årgången är 2017.
Precis som i december 2017 har jag valt ett vitt vin som passar utmärkt till det kommande julbordets olika anrättningar såsom sill, Jansson, skinka m.m. Vinet kommer från Australien och består av två druvor, Gewürztraminer 70% och Riesling 30%, alk.halt på 12% och en sockerhalt på 21 g/l. Vinet är halvtorrt och har en härlig blommig karaktär med inslag av litchi, honung, gråpäron, fläder och en kryddighet. Glöm inte att servera vinet kallt, 6-8 grader, vinet blir fort varmt på julbordet med alla måsteljus! Finns på Lidingö systembolag och sektion 32.

Fonseca Guimaraens
Art.nr 8418 Fonseca Guimaraens, 339 kronor och från 2008.
Dags för ett portvin givetvis från Portugal. Det här portvinet är en bra årgång och får då deklareras som Vintage. Vinet har legat två år på fat och sedan börjar mognaden i flaskan under minst 12-15 år, tiden i flaskan kan variera under vissa år. I dag är David Guimaraens sjätte generationen vinmakare, producenten startade sin verksamhet 1822. Alk.halten är på 20,5 % och har en sockerhalt på 91 g/l. Druvsammansättningen är Touriga Francesa, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Câo och Tinta Amarela. Vinet har en mörk, blåröd färg och underbara toner av russin, blåbär, choklad och kryddor. Portvin och jul hör ihop tycker jag, njut vinet med vällagrade ostar eller varför inte ett bakverk med choklad. Det här portvinet är en nyhet från 1 september och finns på sektion 29 på bolaget.

Ferrari Perlé
Art.nr 90007 Ferrari Perlé, 199 kronor och årgång 2012.
Ett mousserande vin från vinregionen Trentino-Alto Adige i norra Italien. Druvorna har plockas för hand och vinet är framställt enligt den traditionella metoden. Det är ett av de främsta mousserande vinerna på bolaget, mycket beroende på sitt humana pris. Alk.halten är på 12,5% och druvan är Chardonnay. Ferrari startade sin verksamhet 1902 och vinet Perlé har producerats sedan 1971. I glaset hittar vi toner av gula äpplen, rostat bröd och inslag av nötter och apelsin. Vinet finns under begränsad tid, så häng på låset (Friggavägen 24) om du vill kunna njuta av detta på nyårsafton. Skulle vinet vara slut så ta då kompisen 7721 en standard Ferrari som finns på samma sektion, nr 34 och kostar 165 kronor.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *