Debatt: Värna om våra lokala centrum

Debatt16 januari 2019 kl 14.45

För Centerpartiet är det viktigt att kunna ha matbutik, närservice och förskola nära hemmet. Vi vill ha en promenadstad där man kan gå ner till torget, utföra sina dagliga ärenden och småprata med sina grannar. Så skapar vi levande och trygga stadsdelar med småstadskänsla och lokalt näringsliv över hela Lidingö.
Majoritetens nej-sägarpolitik leder till en sovstad beroende av pendling och ett enda stort centrum. Centerpartiet vill ha levande stadsdelar och då måste vi värna våra lokala handlare. Det krävs då dels underlag för att handeln ska fungera och dels rätt affärslokaler. Båda delarna behöver stärkas i Rudboda.
 
Moderaterna beskriver förslaget till utvecklingen i Rudboda, som de själva tagit fram i majoritetsställning, som ”betong”. Sanningen är noggrant utformade punkthus med ljus tegelfasad med ekpartier i entréerna samt vackra, gröna utemiljöer. Dessutom med miljösmarta lösningar som bilpool i huset och solceller på taken. Moderaterna har genom att först planera och sedan förkasta planen slösat bort 600 000 kronor i nedlagt planarbete och dessutom missar staden 58 miljoner kronor som marköverlåtelsen skulle gett staden i intäkter.
 
I vårt yrkande för att fortsätta planarbetet för hyresrätterna i Rudboda, betonade vi att projektet behöver justeras utifrån miljökonsekvensbeskrivningen för att värna de gröna värdena. Självklart ska vi vara försiktiga när vi utvecklar på Lidingö och värna den gröna småstadskänslan på ön. Utvecklingen ska dock inte stå still. Under många år har vi försökt få staden att inleda planarbete för Rudboda torg för att ge utvecklingsmöjligheter för handel och närservice, men arbetet har fortfarande inte kommit igång. Med en ny detaljplan kan vi skapa ett lokalt centrum som Rudbodaborna länge har väntat på.
 
Vi vill se ett levande och tryggt Rudboda torg med småstadskänsla där matbutik kan utvecklas och plats ges för mer närservice, kanske i form av en kvarterskrog och ett apotek? Vi vill att våra lokala närcentrum ska frodas. Men det kräver ett politiskt ledarskap som idag saknas.


Patrik Buddgård (C)
Tor von Sydow (C)
Joakim Jarnryd (C)
Lotta Cavalli Björkman (C)
Ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *