Debatt: Polisen lurade Lidingö – igen!

Polisen tog ner skylten från polishuset 2016. Dags att sätta upp den igen, tycker Daniel Källenfors. . Foto: Lidingösidans arkiv.
Debatt14 februari 2019 kl 09.264

Efter polisens omorganisation i januari 2015 då man tog bort de kvarvarande Närpoliserna på Lidingö fick jag, som Lidingöbo, debattör och erfaren polis, tillfälle att framlägga min vision inför kommunalråden. De lyssnade intresserat men då det i början av 2017 var dags att skriva under samarbetsavtal blev det ett byråkratiskt dokument utan utfästelser. Det var precis vad jag varnat för!
 
Nu i februari 2019 var det dags igen och jag hade förväntat mej att främst Daniel Källenfors skulle använda den information som han fick i augusti till att specificera de krav som Lidingö har på polisen. Det gällde främst avdelade poliser för Lidingö, punktmarkera våra återfallsbrottslingar, minska och klara upp fler bostadsinbrott, bekämpa klottret och att kommunpolisen skulle sitta på Lidingö. Inget av detta infrias.
 
Kommunpolisen Fredrik Wallén var en lysande marknadsförare och informatör. Han gav bilden av en väl fungerande polisverksamhet där Lidingö var prioriterat. Då han försvann till politiken stod det klart att substansen var ytterst liten. De poliser som skulle ha ansvar för Lidingö har bytts ut hela tiden ut och orsaken var allt från oegentligheter, språngbräda och ointresse, till politik.
 
Med Fredrik Wallén försvann också den detaljerade BROTTSINFORMATION som märkligt nog hade ÖKAT OTRYGGHETEN trots försäkringarna att Lidingö hade väldigt låg brottslighet. Nu då det knappt kommer någon information alls är paradoxen att TRYGGHETEN VÄXER! Det beror i viss mån på att bostadsinbrotten minskat ordentligt i hela landet men är i högsta grad ett bevis på hur tveeggat det är med information! Uppklarningen beträffande bostadsinbrott närmar sig noll!
 
Det nu upprättade samarbetsavtalet är i grunden ett centralt utformat standarddokument där man tar bort varje möjlighet att påverka den operativa verksamheten. Den anger diffusa och omätbara mål och avser i stort sett möten, arbeta förebyggande mot ungdomars drogbeteende, nyhetsbrev och trygghetsvandringar. Inte en enda punkt som jag och mitt nätverk tagit upp fanns med! Där skulle man tvingas redovisa mätbara mål!
 
1987 invigdes en stor polisstation byggd för kraftig expansion innehållande cirka 45 poliser med alla kompetenser som hade en unik brottsuppklarning. Nu är det stötande att den är stängd men används av ambassadpolisgruppen på cirka 16 personer som åker kors och tvärs med blåljus och sirener men inte har något ansvar alls för Lidingö. Allmänheten luras att tro att de arbetar mot brottsligheten på Lidingö. Kommunalråden har inte åstadkommit någonting och nöjer sig med att polisbilarna susar omkring. Man borde genast ta bort fasadskylten där det står POLISEN!
 
Nu är svensk polis hela fokus på de kriminella gängen i utsatta områden och det har också varit förutsättningen för att nedrusta polisnärvaron på Lidingö in absurdum. Trots det är det nu rubriker också på Lidingö med anledning av de sju gängkriminella som bl.a. åtalats för mordet på den 57-årige byggaren utanför hans bostad i Baggeby. Nu skall också hundratals poliser tillföras gränspolisen och utarmningen av polisverksamheten på Lidingö fortsätter. De polisbilar som syns är på akuta jobb eller utför trafikkontroller som skall ge intryck av trygghet. Peter Ågren som är chef för Norrmalmspolisen har en ytterst låg profil då det gäller Lidingö och är klok nog att inte ens försöka att bemöta kritik.
 
Kommunalråden försvarar sig med att polisverksamheten är en statlig uppgift som de har små möjligheter att påverka. Naturligtvis är det inte kommunalrådens huvuduppgift men det ingår i högsta grad i det ansvar de har för tryggheten hos medborgarna. Där var avsikten att den nya organisationen skulle öka möjligheterna att påverka. I praktiken har det blivit tvärt om och kommunalråden har inte ens försökt att bryta låsningen!  
 


Anders Bergstedt
pensionerad kriminalpolis numera samhällsdebattör.

Kommentarer

  1. Rubriken är felformulerad. Det ska stå: Polisen lurade fyra stycken kommunalråd igen!
    Ett samarbetsavtal som ingen tror på och därför kan skriva under på är väl ändå ett bottenbetyg!

  2. Det verkar inte finnas något intresse för denna och andra frågor. Det är bara Paul Matell som kommenterat. Det är katastrof. Jag var förbi polisstationen i går och blev rasande över alla skyltar som fortfarande luras att det är en polisstation. Jag undrar hur det kan komma sig att man tog bort skyltarna 2016 men nu sitter det tre där ! Ta bort dem genast ! De bara provocerar !

  3. Äntligen kommer sanningen fram ! På Mitt i Lidingö bekräftar Peter Ågren den bild jag gett av polisverksamheten på Lidingö och säger att ”Även samverkan och brottsförebyggande polisarbete får nedprioriteras”.

    Nu bekräftar också Källenfors att han övervägde att inte skriva på Samarbetsavtalet. De skrev på i tron att annars skulle de bli utan den del av inriktningen som de var överens om !

    Det är fullständigt fel. Polisen är en Statlig Myndighet som enligt lagstiftningen har SKYLDIGHET att utöva polisverksamhet mot den brottslighet som problembilden visar ! Det hade Källenfors klart för sig men valde att tro på Peter Ågrens goda vilja. Detta trots att Mitt i Lidingö redovisat att RESURSERNA som skulle serva också Lidingö- HALVERATS !

  4. –” Cykelstölder på Lidingö ställs i relation till våldsbrott på Kungsholmen”. Att Peter Ågren jämför cykelstöld på Lidingö med våldsbrott på Kungsholmen är ett ärligt, öppet och solklart hån. Ingen jobbar med cykelstölder på Lidingö och de brott som påtalas-går han förbi ! Naturligtvis är det en uppenbar kränkning och en riktig knäpp på näsan på oss Lidingöbor! Kommunalråden har blivit grundlurade och nu är det ofrånkomligt att göra avbön- liksom i Arvodesärendet- och BRYTA SAMARBETSAVTALET OCH BEGÄRA OMFÖRHANDLING !

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *