Debatt: En mötesplats blir två

Debatt7 februari 2019 kl 07.011

Nu har beslut fattats i kommunstyrelsen att seniorboendet Tor behåller en mötesplats i caféet, samtidigt som mötesplats centrum kommer att öppna i stadshuset när ombyggnaden är klar. I och med detta kommer de äldre kunna erbjudas ett bredare utbud till social samvaro, samtidigt som de boende på Tor kommer ha kvar sin uppskattade gemensamhetslokal.

Mötesplats centrum kommer att flytta in i det nya stadshuset under hösten 2019. Vi hoppas att det nya stadshuset ska bli en mötesplats för Lidingöbor i alla åldrar och ge utökade möjligheter till social samvaro. Den nya mötesplatsen kommer också att kunna ge möjlighet till utökade aktiviteter och skapa synergieffekter med det nya biblioteket, utställningar i entréhallen och den nya restaurangen på en och samma plats.

Efter att ha lyssnat in synpunkter från de boende på Tor förstod vi att det finns ett behov av en mindre mötesplats på Tor också. Därför behåller vi nu gemensamhetslokalen på Tor och ger den samma status som mötesplats Brevik och sommarcafé Hustegaholm. Vi vill erbjuda fler öppna träffpunkter för socialt umgänge och aktiviteter för äldre. Nu blir det två, i stället för en i Lidingö centrum.


Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande
Birgitta Sköld (LP), kommunalråd
Amelie Tarschys Ingre (L), kommunalråd
Carl-Johan Schiller (KD), kommunalråd

Kommentarer

 1. Majoriteten= M+Lidingöpartiet+L+Kd = saknar verklighetskontakt!

  Tänk vad mycket skattepengar det fanns när Kommunalråden skulle höja sina löner. Att slå på 25% fixade dom på en kafferast ! Daniel Källenfors,( M) Birgitta Sköld Lidingöpartiet, Amelie Tarschys Ingre (L ) och Carl- Johan Schiller ( KD ) skulle minsann fatta mycket bättre beslut om de fick ännu mer betalt. Men det är klart ,då fanns det inga pengar kvar till många av våra äldre som använder Mötesplats Centrum.
  Men det spelade ingen roll för man hade ju tagit beslut om att flytta allt till det nyrenoverade Stadshuset som måste få täckning för den stora ombyggnadskostnaden på 350 miljoner.

  Ett år har gått sedan många äldre fick reda på att den mycket populära Mötesplatsen i Centrum skulle flyttas till Stadshuset.
  Mötesplatsen som byggts upp under 15 år med hjälp av många ideella krafter skulle nu placeras i Stadshuset! Snabbt organiserade sig de äldre och flera hundra skrev på ett upprop om att man absolut inte ville flytta till Stadshuset. Centerpartiet som varit emot flytten från första början, försökte med alla medel få majoriteten att ändra sig genom att i stället flytta in andra verksamheter till Stadshuset. Vår uppfattning är att majoriteten inte gjort något för att hitta andra alternativ till att flytta Mötesplatsen till Stadshuset.

  I augusti 2018 kallade majoritetsföreträdare till informationsmöte på Mötesplasten och M företräddes av Anna- Britta Bergman, Lidingöpartiet av Birgitta Sköld och KD av Carl- Johan Schiller. Under detta möte som var väldigt välbesökt med 80 äldre försökte majoriteten förklara beslutet. De skyllde på att man tagit ett beslut 2015 om Stadshusrenoveringen och att detta nu inte gick att ändra på! På frågan om de gjort någon konsekvensanalys så svarade man att det hade man inte gjort och med facit i hand så erkände man att beslutet nog var ogenomtänkt!!
  Slutsatsen är att majoriteten tar inte reda på fakta före beslut.
  De lyssnar inte på kloka och erfarna Lidingöbor.
  De saknar empati för våra äldre och kan ej förstå, eller vill inte förstå, hur mycket det personliga engagemanget betyder idag på Mötesplatsen.

  Många äldre kommer nu få ännu svårare att umgås. Att ta sig till Stadshuset med rullator eller rullstol är för många helt omöjligt. Detta kommer leda till att ensamheten ökar, vilket är ett stort växande problem för många ensamma äldre.
  DET ÄR SÅ MÅNGA AKTIVITETER VARJE VECKA SOM NU INTE KOMMER LEDAS AV ÄLDRE!
  Hur har M+LP, L och KD tänkt sig att den kafélokal som nu ska vara kvar ska kunna användas till alla olika aktiviteter som, kafé, gymnastik, konst och målning, Qigong, fri dans, sånggrupper, hantverk, film, bokcirklar, teaterkurser m.m. Detta är ett urval av aktiviter under en vecka på Mötesplatsen. Många av dessa leds av engagerade äldre som gör detta för att hjälpa och stötta sina vänner och besökare.
  Majoritetspolitikerna säger att allt detta engagemang nu ska flytta upp till Stadshuset! Detta kan de glömma, det kommer inte bli så.
  DET ÄR KLART ATT DET GÅR ATT ÄNDRA ETT FELAKTIGT OCH OGENOMTÄNKT BESLUT! Det är och kommer alltid vara politikerna som tar beslut och är ansvariga för dessa gentemot Lidingöborna.

  Tor von Sydow, ordförande Centerpartiet på Lidingö

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *