Därför ska du släcka ned på Halloween

Lidingö31 oktober 2022 kl 04.29

Idag den 31 oktober är det Halloween (i alla fall så som det definieras i USA). Hur firar du Halloween? För många är det populärt att släcka ned och skapa en kuslig stämning. Att se över belysningen bidrar även till positiva konsekvenser för djuren – inte minst för det klassiska Halloween-djuret fladdermusen, skriver Naturskyddsföreningen i ett pressmeddeleande. Här är allt du som bor i hus behöver veta för att hjälpa den alltmer hotade arten.

Fladdermusen är ett klassiskt Halloween-djur. Många köper miniatyrer som hängs upp i taket, gardiner och i trädgårdar för att skapa en kuslig stämning. Vissa klär till och med ut sig till en fladdermus, eller Batman. Men de levande fladdermössen ser vi allt mindre av. Av Sveriges 19 olika fladdermusarter är tolv rödlistade. 

Ett av de största hoten mot fladdermössen är att de trängs undan av ljus. -

Fladdermöss gillar inte ljus. Det gör dem passiva i stället för att vara ute och jaga. I värsta fall kan det leda till att de dör av svält. Att hålla utomhusbelysningen tänd endast under några timmar på kvällen kan göra stor skillnad, framförallt om du har en stor trädgård eller bor nära en skog, säger Isak Isaksson, sakkunnig biolog på Naturskyddsföreningen. 

För att hjälpa fladdermössen kan nedsläckning av kyrkor göra stor skillnad. Fladdermöss gillar att hålla till i närheten av kyrkor eller på kyrkors vindsutrymmen. Studier visar att fladdermöss lämnar de kyrkor som installerar fasadbelysning. Men även husägare kan alltså göra skillnad genom att släcka ned, och det för med sig många andra fördelar på köpet. 

- Du får en lägre elkostnad och färre myggor på tomten som fladdermöss är duktiga på att jaga. Mindre belysning är också bra för nattfåglar som exempelvis ugglor. Sen blir det så klart en mer genuin Halloween om det är mörkt runtomkring dig och fladdermöss flyger omkring, säger Isak Isaksson. 

Faktaruta – så kan du se över din belysning: 
Undvik utomhusbelysning som innehåller ultraviolett ljus Utomhusbelysning som innehåller ultraviolett ljus är allra mest störande för insekter och fåglar. Det kan vara svårt att hitta tillförlitlig information om andelen UV-ljus från en LED-lampa. Välj därför lampor som ger ett varmt vitt ljus. 

Undvik utomhusbelysning intill en mörk skog Förfogar du över en tomt som gränsar till ett naturområde, där det råder naturligt mörker under natten, bör du vara särskilt noga med att inte använda utomhusbelysning i onödan. 

Timer och rörelsedetektor Genom att använda timer och rörelsedetektor kan du se till att belysningen bara är tänd när du verkligen behöver den.  

Låg ljusstyrka Ett enkelt råd är att använda så svag belysning som möjligt. Undvik uppåtriktat ljus Med modern belysning finns goda möjligheter att skärma av ljuset och rikta det, så att det bara lyser upp sådant som man verkligen vill belysa. Uppåtriktat ljus är särskilt skadligt för djuren.  

Undvik ljus som reflekteras mot en konstgjord yta Ljus som reflekteras mot väggar, billack, asfalt eller liknande kan lura insekter som lägger sina ägg i vatten. Undvik därför belysning som reflekteras mot olika slags artificiella ytor då många djur misstar det för reflekterade vatten. 

Utomhusbelysning särskilt skadligt på sommaren Under vintern går livet på sparlåga. Flyttfåglar flyttar till varmare trakter och vissa däggdjur, som fladdermöss, går i dvala. Fladdermössens aktivitet styrs dock av vädret - om det är milt ute kan de vara aktiva på senhösten eller tidig vår, men det varierar mellan arterna.  

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *