Där fick jag mig en riktig känga!

Bakom visiret ortoped Pelle Kraft i sin krafts dagar.
Kåserier19 december 2020 kl 06.08

Det har varit en lång resa – från husdoktorn i Torsvik med remiss till Sophiahemmet sedan med remiss till Camp Pro på Södra Fiskartorpsvägen 15H. Detta är ”Akt 3” i dramat ”Bara fötter” som under tidens gång blivit ”Att sko sig” då Hallus Valgus-tårna fordrar mer än en öppen sandal. Min välgörare Pelle Kraft på Camp Pro Informerade mig vänligt om att jag skulle infinna mig före årsskiftet om jag ville ha ekonomisk hjälp. Min remiss var till viss del tidsbegränsad. Och visst – jag behövde varma skor inför vintersäsongen. 

Mitt senaste besök på Camp Pro var alltså den 23 juli då jag hämtade ut mina speciallästade sandaler – visst hade jag också tittat på raden av vinterskor så jag visste att det fanns mycket att välja på. Jag skulle kunnat tänka mig något bekvämt i rött, kanske med någon snygg dekor på skoskaftet – kanske med form och dekor från Lappland. Så var det dags att slå en signal till Pelle Kraft som var med på noterna och gav mig en passande tid – för oss båda. Det blev den 19:e november med löfte om att skorna skulle vara färdiga före jul.

Hur mycket kostar ett par specialformade vinterskor?
Priset ligger runt 2 300 kr – men, kära vänner av ekonomi: Med remissen i hand från landstinget får en gammal medborgare rabatt och ett pris på
1 000 kr, en återbäring från Staten enligt uppgift. Man kan alltså känna sig ganska nöjd då man under åren betalat skatt så det borde räcka till att par skor – eller – som i det här fallet till en sko. 

Parkera på rätt sida om skylten – hit eller dit?

Eftersom det inte är så långt till Södra Fiskartorpsvägen dristar jag mig till att ta min röda Mini och kommer fram i god tid till klockan 10. På gården finns gott om svängrum och jag parkerar framför symbolen för handikappsfordon då jag har giltigt parkeringstillstånd att lägga synligt i bilfönstret. Nöjd och glad tar jag mina röda käppar och haltar in i port nr 15 H, tar hissen upp till Camp Pro för registrering. Här är det tyst och stilla. 

Bakom en skyddande ruta sitter en vänlig tjej som jag känner igen från mina tidigare besök – och jag får hjälp med att fixa en kopp kaffe ur maskinen i väntrummet.
–Vem söks, frågar hon mig medan kaffet fyller plastmuggen och jag svarar – ortoped Pelle Kraft. Som sagt – vi har gjort det här förr, han känner mina fötter och vet hur mina vinterskor ska vara formade för att ge mig det stöd jag kan behöva vintertid med snö och halka. 

Här rycker skoexperterna Melania och René in som hjälp.  De har tålamod och ”kan skor”. Snörning fram – nej det funkar inte då jag har svårt att böja mig ner till tårna. - Men, säger René, det finns blixtlås på sidorna om skoskaften. Ja, då blev det mycket lättare och som extra hjälp beställer vi ringar vid blixtlåsen så det ska vara lätt att få greppet när de lurviga pälsinredda dojorna ska på. Om ni undrar – nej - det fanns inte skor i rött…

Skoexperten René tar fram ett per kängor med snörning som dekor – de blev mina för 1000 kr.
En sista provning med en ny man vid mina fötter! Antonio - ett romantiskt namn som för mina tankar till ”Bella Italia” där jag upplevt så många härliga dagar under åren. 
Melania stöttar mig på min första vandring i vinterns nya kängor. Och än behövs inga broddar – tack och lov!

Dagens beställning gick så till norska företaget Klavemess enligt uppgift från Camp Pro som lovar leverera runt den 5 december. Så – glad i hågen säger jag ”hej, svejs” till Pelle och gänget och drar mig ner till parkeringen. Men – säg den glädje som varar! Här ståtar min bil med en knallgul parkeringsbot vid vindrutan. ”P-avgift alla dagar vid kontroll ej inloggad samt ej biljett. Att betala 900 kr. Betalning ska ske inom 8 dagar.” 

Där fick jag mig en riktig känga! Men summan av kardemumman blir att jag ändå har tjänat en slant – utan remiss skulle skorna kostat 2 300 kr, därtill kostnad för färdtjänst ca 150 kr tur och retur. Dessutom kan jag räkna in en kopp kaffe på 50 kr. Jag har väldigt svårt för siffror men den realistiska slutsumman ”på riktigt” är väl att dra av boten på 900 kr från
1 300, tror jag.. 

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *