Dags för cider!

Dryckesguiden30 mars 2021 kl 05.36

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi väljer även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Cider är en jäst alkoholdryck som vanligen görs på äpple eller päron. I likhet med lättöl finns även cider med låg alkoholhalt. Den brittiska konsumentorganisationen CAMRA definierar äkta cider som en dryck som innehåller minst 90 procent äppeljuice och utan smaktillsatser. Termen cider refererar i USA och Kanada till alkoholfri cider. Alkoholhaltig cider kallas där "hard cider".

Stora tillverkningsländer är Storbritannien och Frankrike. Cider finns som både söt och torr (och däremellan). Olika typer av cider är populära i olika länder. Exempelvis har den söta cidern varit populärast i Sverige medan torrare cider varit vanligare i Storbritannien och Frankrike.

De äpplen/päron som används i cider varierar, vilket påverkar smaken. Det finns speciella äppelsorter som är utvecklade just för att göra cider. Dessa smakar relativt sett sämre som ätäpplen. Oftast används vinter- eller höstäpplen. Exempel på engelska cideräpplen är Kingston Black, Dabinett, Foxwhelp, Tremletts Bitter eller Yarlington Mill.  Tyska cideräpplen är exempelvis Bittenfelder, Hauxapfel, Weisser Trierer Weinapfel. Franska cideräpplen: Bedan Frequin Rouge, Kermerrien. Cider gjord på vanliga äpplen som Katja, Jonagold, Risäter och Åkerö påminner mer om vin än om engelsk/fransk cider. Vid hembryggning av cider används ibland vildäpplen, vilket om man har tur ger syra och kärvhet. Alkoholhalten i hembryggd cider blir vanligtvis 5-8 procent. Cideräpplen beskrivs ofta i termer av beska eller besksöta, syrliga, med tjockt skal och grova fibrer.

Art.nr 1873 Bulmers Original Cider kostar 27:90 kr. Alkoholhalten är 4,5 % och sockerhalten är 36 g/l. Kommer från Storbritannien och räknas som entorr cider men drar åt det söta hållet. Bulmers är gjord på 100 % brittiska äpplen. Färgen är mörk gul, doften har en mycket tydlig karaktär av gula söta äpplen, honung, vanilj och päron. Smaken är fruktig med inslag av gula äpplen och honung. En perfekt cider att bara njuta av eller varför inte till läfsk med löksås https://www.tasteline.com/recept/stekt-flask-med-loksas/

Finns på Friggavägen 24. En mycket prisvärd cider att prova om ni gjort det redan!

Art.nr 1803 Cidre Biologique kostar 54 kr för 750 ml. Alkoholhalten är på 4,5 % och har en sockerhalt på 38 g/l. Cidern kommer från Frankrike och Norrmandie. Producenten La Ribaude drivs av familjen Deschamps sedan nio generationer och framställer både cider och calvados på sin gård med 150 hektar i Pay d´Auge i Normandie. 17 olika äppelsorter finns i drycken. Färgen är lätt ljusgul och har en doft som är fruktig med inslag av citrus och torkad frukt, smaken är fruktig och full med mogna äpplen, apelsinskal och mandel. Även denna cider kan avnjutas som den är eller till en härlig bit vitmögelost. Finns i centrum.

Art.nr 1814 Kiviks Ekologisk Äppelcider kostar 17:90 kr. Alkoholhalten är på 4,5 % och sockerhalt på 20 g/l. En svensk klassiker från Skåne och Kivik Musteri som grundades 1888 av Henric Åkesson och drivs idag fortfarande av familjen Åkesson. Stor utveckling av musteriet har skett under 1900 talet från att gått från en äppelpress för hand till idag en toppmodern anläggning som kan pressa åtta ton äpplen på två timmar. 1969 tillverkades den första Herrgårdscidern och 1985 släppte man Sveriges första mousserande vin, Amadeus som på tre veckor sålde slut på Systembolaget. Cidern har en härlig doft av grå päron och röda äpplen, smaken är fruktig och har inslag av röda äpplen och grå päron. Kan givetvis avnjutas som den är eller till en pastasallad https://www.koket.se/pastasallad-med-varmrokt-lax-och-gront Finns på systemet på Friggavägen.

Art.nr 1882 Rekorderlig Päron kostar 13:90 kr Alkoholhalten är på 4,5 % och en sockerhalt på 89 g/l, en riktig sockerbomb från Åbro Bryggeri med sin tillverkning i Vimmerby. En mycket fruktig cider doft av piggelin och päron, ren och frisk päronsmak med inslag av tuttifrutti. En populär cider som fungerar vid alla tillfällen och gärna till en pärondessert https://www.ica.se/recept/rasockerstekta-paron-med-mandel-och-vaniljcreme-715777/ Finns i mängder på vårt bolag!

Text: Göran Borgenvik

Den som vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning kan skriva till goranborgenvik@gmal.com eller ringa 0733-31 53 38.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *