Dags att musta äpplen!

Foto: Inger Grimlund
Lidingö21 augusti 2020 kl 06.50

Lidingö musteri ser att äppelskörden i år ser ut att bli lovande och kanske till och med som äppelåret 2018.
För dem som tidigare mustat hos Lidingö musteri tidigare meddelas nu att bokningen öppnat. Nu har musteriet meddelat via hemsida och övriga sociala medier att bokningen är igång.

Första mustdag på Lidingö Musteri blir nu på lördag den 22 augusti. Under fliken ”Boka tid” på hemsidan kan man se de första veckornas mustdagar och tider. I takt med att det bokas upp kommer fler tider att läggas till under den närmaste tiden.

Så här skriver musteriet: Titta gärna på äpplekärnorna så att de blivit bruna. Då är äpplet moget och musten blir smakrik och god. De tidiga sorterna exempelvis Transparente Blanche måste vara knakiga och fasta. Mjuka äpplen ger ingen bra must och i vissa fall måste vi helt avstå att ta emot då pressduken sätts igen.

Liksom tidigare år gäller tidsbokning. det kostar 23 kr/liter. Varje box innehåller 5 liter, det vill säga 115 kr.

Med anledning av coronapandemin har vi infört specifika restriktioner med syfte att kunna genomföra mustningen på ett säkert sätt för såväl must gäster och fika gäster. Vi har ett gemensamt ansvar för att begränsa smittspridningen och det är viktigt att vi anstränger oss tillsammans.

Alla deltagare ska försöka att hålla fysisk distansering (två meter) mellan varandra i alla sammanhang, exempelvis i köer.

När du bokar var noga med att ange rätt mängd. Minimivikt är 50 kg vilket motsvarar cirka fyra fyllda papperskassar. Om din första uppskattning visar sig felaktig komplettera gärna med ett mejl till oss. Om det av någon anledning inte finns lämplig tid, mejla gärna oss så försöker vi lösa er mustning på något sätt. 

Om du inte har 50 kg skall tid inte bokas men du kan prova att mejla oss så brukar vi kunna lösa det. Då kommer dina äpplen att blandas med någons annans under 50 kg och musten hämtas senare.

Vårt härliga fik håller öppet alla dagar vi mustar och som vanligt är det Lidingö Bröd & Pâtisserie som står för bakverk, bullar och bröd och kaffet kommer från Lidingö Rosteri. 

Läs Inger Grimlunds kåseri om musteriet från 2019 här.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *