Dags att byta sulor!

Foto: Bo Vading
Lidingö15 april 2019 kl 05.48

Hög tid att byta till sommardäck om du har dubbade vinterdäck. Idag den 15 april är sista dagen du får använda dubbdäck, såvida det inte är vinterväglag.

Tidigare tolkades vinterväglag som när det fanns snö, is eller frist på vägbanan och/eller angränsande vägar. Numera anses vinterväglag råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Om det råder vinterväglag på platsen är det polisen som avgör. 
Du kan alltså inte hävda att det råder eller inte råder vinterväglag om polisen är av en annan åsikt.

Vinterdäck måste du använda 1 december – 31 mars, om det råder vinterväglag. Dubbdäck får du använda 1 oktober – 15 april. Mellan 16 april och 30 november får du inte använda dubbdäck, såvida det inte råder vinterväglag.

I Sverige har vi lag på vinterdäck. Vinterdäckreglerna, dubbade eller dubbfria, gäller i hela landet. Det finns vissa undantag från krav på vinterdäck.

Av miljöskäl finns vintertid lokala vinterdäckregler (till exempel på Hornsgatan i Stockholm)  där det är förbud mot dubbdäck.

Mönsterdjupet ska vara minst 1,6 mm för sommar- och 3 mm för vinterdäck, men tänk på att däcken slits under säsongen, så däckbytarfirmorna rekommenderar 3 millimeter för sommardäck och 5 mm för vinterdäck.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *