Cybersäkerhet – viktigare än någonsin

Verkligheten i bild. Bilden visar hur hoten strömmar fram över världen, den är tagen på WFSecAPI Security Cloud live stream vid 14-tiden den 1 september 2023.
Näringsliv6 september 2023 kl 04.34

Sverige har nyligen tvingats höja beredskapsnivån för hela landet och med hot mot ett lands säkerhet följer hoten mot landets organisationer och företag. Cyberhoten och attackerna är många; ransomware, intrång på webbplatser, virus och phishing-attacker är dagens verklighet. En skrämmande verklighet för alla och det är viktigt att skydda sig som privatperson men framför allt som företagare.

Det är ett måste att förstärka försvaret mot skadliga attacker och skydda organisationen mot de potentiellt förödande konsekvenserna av dataintrång och informationsförlust. Extra säkerhet är viktigt inte bara för företagets del utan även för kunder och webbplatsens besökare så att man inte riskerar att bryta mot integritetslagar eller annat.

Men vad gör det om företagets webbplats blir hackad? Tänker en del. Webbplatsen kanske ändå mest är ett så kallat digitalt visitkort, inga viktiga uppgifter eller känslig information där. Men det finns lagar att tänka på, GDPR bland annat. Har man någon form av kunduppgifter som lagras på något sätt via webbplatsen så är det extra viktigt att se över skyddet och skaffa extra säkerhet. Och tid är som bekant pengar och att betala någon för att skapa en ny webbplats kostar och det är svårt att beräkna hur mycket intäkter som kan gå förlorade under tiden.

Även om företaget har egen personal som kan göra om webbplatsen så tar det tid från deras huvudsyssla, tid som kanske kunde gett intäkter istället. Företagets webbplats är inte heller den enda ingången för hot, e-post är en annan dörr, hur kontrollerar man att ingen på företaget någonsin råkar klicka på en skadlig länk?

Antal cyberattacker blockerade av WFSecAPI de senaste åren.

Hur kan vi på Lidingö få mer information och var kan vi få hjälp? Det finns flera sätt och många produkter och företag där ute som kan hjälpa er, leta runt lite redan nu, ett antivirusskydd räcker inte lång väg, det krävs mer. Det pågår också just nu en kampanj för att stötta föreningslivet på ön genom att vända sig till lokala företag i första hand så kontakta Lidingös lokala IT företag, de hjälper er.

– En mycket bra idé tycker Robert Ikenberg, VD på Webbfabriken Web and Security Solutions AB. Ett företag som funnits och verkat på Lidingö i över två decennier och som hjälpt många företag på ön med deras IT behov. Robert som grundade Webbfabriken var bland annat med om att starta Inreda.com, ett lokalt företag som många av er känner till och ett av Sveriges första och största e-handelsföretag.

Robert är en framstående säkerhetsexpert med uppdrag för både banker och kärnkraftverk samt samarbete med SÄPO i bakgrunden. Han har skapat en unik applikation för just cybersäkerhet som bara under det senaste året blockerat över 1,5 miljoner försök till intrång. Som en del i kampanjen att stötta lokala företag på Lidingö erbjuder nu Webbfabriken företagare på Lidingö att boka kostnadsfria möten för mer information om WFSEcAPI och bjuder på licenskostnaden de tre första månaderna.

Text: Susanne Lilja
Bilder: Webbfabriken

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *