Corona bland dryckerna, men det finns hopp

Dryckesguiden30 april 2020 kl 07.40

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi väljer även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Det är dags att göra lite reklam för tre av dessa drycker som under Coronakrisen kraftigt minskat sin försäljning. Men det finns också hopp om en trevligare och friskare framtid.

Art.nr 6996 Torres Coronas för 79 kronor. Från Spanien och regionen Katalonien eller Cataluna som spanjorerna säger. Familjen Torres är en av världens mest kända familjer i branschen. Redan under mitten av 1600-talet var de verksamma inom vinnäringen och år 1870 etablerade de sig som vinproducent och har sitt säte i Vilafranca del Penedés strax utanför Barcelona. Det här vinet är en trotjänare som har sålts på bolaget i ca 25 år, alkoholhalt på 13% och en sockerhalt på 1 g/l. Vinet innehåller 86% Tempranillo och 14% Cabernet Sauvignon och skördas under september, jäser under en vecka på ståltank och sedan mognar vinet i franska och amerikanska ekfat under 9 månader, årgången är 2017. Färgen är granatröd, doften är intensiv och fruktig med toner av mörka bär, körsbär och ekfat, smaken är medelfyllig med inslag av mörka körsbär, vanilj, björnbär och har ett eldigt avslut. Varför inte avnjuta detta vin till en gryta med fläsk.   https://www.recepten.se/recept/festlig_gryta.html. Friggavägen 24 och hyllplats 21.

Art.nr 12697 Torres Gran Coronas kostar 109:-. Storebror Coronas har en alkoholhalt på 14% och en sockerhalt på 2 g/l. Druvsammansättningen är 85% Cabernet Sauvignon och 15% Tempranillo och man skördar under tiden 25 september och 10 oktober, vinet jäser på ståltank under 7-8 dagar och lagras sedan på fat i 12 månader, årgången är 2015. Färgen är mörk, rödblå med en doft av lakrits, vanilj, tobak och svart vinbär. Smaken är rik och fyllig. Prova vinet till en ryggbiff.  https://www.landleyskok.se/recept/grillad-ryggbiff-med-bearnaise-och-klyftpotatis . Finns i centrum.

Art.nr 1598 Corona Extra till priset av 18:50. Denna härliga ljusa lager från Mexico har funnits på bolaget sedan 1993 och har en alkoholhalt på 4,5 %. Innehåller Kornmalt, majs, ris och humle, efter jäsningen lagras ölet i sex veckor. En lättdrucken öl som doftar citron, serveras gärna med en nypressad limefrukt i toppen på flaskan, varför det? Jo, tanken är att hindra insekter till att komma åt drycken! Dricks som sällskapsdryck eller till den mat du tycker den passar till. Finns mycket av på Lidingöbolaget.

Art.nr 6894 Hope, kostar 89 kronor. Vi avslutar denna månads dryckesguide med en Shiraz från Australien som jag hoppas ska gå hem i stugorna. Vinet är på 14,5% och har en sockerhalt på ca 3 g/l, tre druvsorter 90% Shiraz, 8% Petit Verdot och 2% Viognier (vit druva), årgång 2019. Producenten Iconic Wines som ligger i South Eastern Australia är en ung producent som startade sin verksamhet för fem år sedan. Vinet har under en kort tid lagrats på fat och har en härlig fruktig karaktär med en kryddighet, fat, björnbär, vanilj och choklad. Njut vinet som det är eller till en pasta med biff, https://www.arla.se/recept/pasta-med-strimlad-biff/  Finns på systemet på Lidingö, sektion 9.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *