Carl Michael Bellman och Ulla på Elfvik lördag 6 juli kl 15

Kultur2 juli 2019 kl 07.133

6 juli år 1788 befann sig Carl-Michael Bellman tillsammans med Ulla på Elfviks gård. Där skrev han sången “Glada bygd så täckt belägen..” med melodin från “Fjäril vingad..” och beskriver vår vackra ö som Bellman besökte många gånger. 

Lördagen 6 juli kl 15 anordnas firande för denna händelse på Elfviks gård. I år spelas skalden av Hans Wilhelm och Birgitta Elisabeth Löwgren. Som grupp kallar de sig Barokoko. De underhåller med visor, leder allsången och berättar om skaldens liv och verk. 

Det är fri entré och egen picknick medtages. Vid förekomst av regn hålls firandet i ladan.

Kommentarer

 1. Tack Elvira Dietmann för den trevliga introduktion till den årliga Bellman-festen som Hembygdsföreningen anordnar nu på lördag ute på Elfvik.

  Carl Michael Bellman gästade ofta sin vän Petter Widman som ägde på Elfviks gård. Bellman har i flera sånger beskrivit livet på Elfvik.

  Den Ulla som ledsagar Bellman vid trädgårdsfesten på Elfvik nu på lördag är sannolikt Ulla Winblad – en skönhet som förekommer i flera av Bellmans dikter. Hon hade en verklig förlaga, dock med annat namn, i tidens Stockholm. Bellmans hustru hette Lovisa och de gifte sig 1777. Det sägs att Lovisa sällan fanns med när Bellman uppträdde som diktare och sångare. Som sagt – på lördag får vi se och höra mer om Bellmans liv. Alla är varmt välkomna till Elfvik!
  Hälsar
  Siv Bergius
  Lidingö Hembygdsförening

  1. Det står lördagen den 6 juli 15,00. Hur ska det vara, är intresserad och önskar komma och lyssna.

   1. Det är en gammal nyhet från 2019. Det blir ett firande på Elfvik i år den 6 juni. Vi kommer att skriva om det.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *