Candela går in på den norska marknaden

Näringsliv20 januari 2021 kl 05.28

Elbåten Candela från Lidingö har nu börjat säljas på den norska marknaden. Norge leder laddningen på elfordon, men medan elbilarna utgjorde mer än 50 procent av försäljningen av nybilar under 2020 var försäljningen av elbåtar fortfarande långsam.

Detta kan förändras 2021 när Candela Seven, världens första långdistans- och höghastighetselektriska båt, kommer in på den norska marknaden i maj.

Tack vare bärplansvingarna flyger den svensktillverkade Candela Seven över vattnet och använder mycket lite energi. Den nästan obefintliga friktionen betyder att Candela Seven är den första elbåten som uppnår ett bra räckvidd vid höga hastigheter.

Du kan köra i 20 knop i 2,5 timmar, eller 50 nautiska mil, på en laddning av ett 40 kWh batteri.

Toppfart är 30 knop som kan hållas i mer än en timme. Det Lidingöbaserade teknikföretaget Candela har utvecklat sin egen hydrofoilteknologi sedan 2014. Den första modellen med sin energibesparande teknik är 7,7 m Candela Seven.

Under det lätta kolfiberskrovet finns två undervattensvingar, som ger så mycket lyft vid 17 knop att hela båten stiger upp ur vattnet. När båten väl är foliebärande justeras undervattensvingarna automatiskt och ständigt av datorer för att bibehålla bästa höjd, rullning och lutning.

Resultatet är en extremt stabil båt, som inte påverkas av mindre vågor och vindbyar.

–Turen är mycket mjukare än i en konventionell båt eftersom Seven flyger ovanför vågorna. Det är tyst också, inte bara på grund av elmotorn, utan också för att den inte slår mot vågorna, säger Candelas kommunikationschef Mikael Mahlberg.

Efter att serietillverkningen startade 2019 blev Seven den bästsäljande elbåtmodellen på den europeiska marknaden 2020. Att driva en Candela är upp till 95 procent billigare än motorbåtar med konventionella motorer. Men kostar det så smakar det. Prislappen ligger på 295 000 euro.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *