C vill utveckla stadsdelarna tillsammans med de boende

Debatt15 mars 2021 kl 05.261

Rudboda torg har sett sina bästa dagar. Från liv och rörelse med post, bank och små butiker har dessa förutom matbutiken successivt flyttat från stadsdelen. Detta tycker vi i Centerpartiet är synd. Vi tror att Lidingö skulle må bäst av att stadsdelarna kan utvecklas med närservice anpassade för vår tid.

På grund av Coronapandemin har den digitala handeln ökat och de stora centrumens överlevnad ifrågasätts. Pandemin har också förändrat hur vi reser och Lidingöbor befinner sig i sitt närområde i större utsträckning om dagarna. Detta kan innebära en ökad potential för utveckling av närservice.

Före pandemin lämnade cirka 14 000 personer ön om dagarna för att arbeta i en annan kommun medan 5 000 personer kom till ön för att arbeta. Lidingös dagbefolkning var 9 000 lägre än nattbefolkningen. Utpendlarna arbetar främst inom branscher som finans och försäkring, IT, offentlig förvaltning eller företagstjänster. De 5 000 inpendlarna arbetar främst inom vård och omsorg, utbildning eller handel.

Detta innebär att Lidingös dagbefolkning bör ha ökat under pandemin, utpendlarna har i stor utsträckning varit de som kunnat arbeta hemifrån medan inpendlarna i större utsträckning måste åka till jobbet för att kunna genomföra det. Vad det här får för långsiktig effekt vet ingen idag, men det är troligt att distansarbetet ökar i de branscher där så är möjligt. Det skulle skapa bättre underlag för lunchrestauranger, närservice och co-working-ytor på ön.

Vi vill i utvecklingen av Rudboda skapa mervärde utöver en större matbutik. Vi ser framför oss en kombinerad kvarters-/lunchrestaurang med kafé och co-working-ytor. Vi ser också en utvecklad matbutik med apotek och blomsterbutik. VI tänker grönska och gemensamma utomhusytor, t ex med vattenspegel med möjlighet för skridskoåkning vintertid! Eller andra insatser som skapar trivsam miljö med småstadskänsla som gör Rudboda torg till en plats där man vill vara.

Det är dags att planera för framtidens närservice och öppna upp dialogen med Rudbodaborna.

Gabor Sebastiani (C), talesperson stadsbyggnad och Rudbodabo

Patrik Buddgård (C), gruppledare

Filip Svartengren (C), ledamot miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Lotta Cavalli Björkman (C), ersättare miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Kommentarer

  1. Ehuru jag helt håller med i sakfrågan, så skulle jag vilja lyfta en parameter till; Dessa små lokalcentrum behöver hålla ”amerikanska serviceinriktade öppettider”, vad menar jag med det – jo, dessa butiker kan inte stänga kl. 18.00 och ha söndagsstängt! Alla dessa människor som jobbpendlar som nämns i debattartikeln, har ingen glädje av något som är öppet 9-18 vardagar, då drivs man istället till de stora köpcentra. Med andra ord, för att kunna konkurrera så måste öppettiderna vara minst till 22 på kvällarna och hellre bra öppettider på helgerna och stängt någon dag eller två mitt i veckan än tvärtom.

    Michael Anderberg, LidingöSamtal

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *