C: Helt fel av M, LP och SD att fortsätta höja avgiften till musikskolan

Debatt4 december 2023 kl 03.301

Vi är så stolta över att bo i en kommun som är bland de främsta i Sverige inom idrott och kultur. För oss så ser vi Lidingös bästa sida under sista helgen i september med Lidingöloppet på Grönsta Gärde eller på en musikal eller teaterföreställning i Gustav Dalénsalen. 

Men lika glad blir man över att se en grupp ungdomar som spelar basket vid Hersby eller en kör som sjunger i Breviks Kyrka. För Centerpartiet är idrott och kultur en kärnfråga och vi vill satsa på framtiden. 

I vårt budgetförslag satsar vi därför på en långsiktig lokalförsörjningsplan för idrotten så att vi får en helhetsbild av både behov och plan för att möta behoven av nya hallar. Vi ser att kommunen måste ta ett större ansvar för investeringar i idrottsytor.

Vi satsar även på prova-på-idrott i samverkan mellan idrottsföreningarna och skolorna för att få fler att intressera sig för idrott.

Vi avsätter även en miljon för att minska avgifter till Sagateatern och musikskolan för att minska de ekonomiska trösklarna till kulturen. Det är orimligt att M, LP och SD återigen höjer avgiften, sedan 2018 har avgiften höjts med mer än 650 kronor. Snittavgiften för kulturskola i Sverige är 1325 kronor per HELÅR men på Lidingö betalar man för musikskolan 1650 kronor per TERMIN idag.

Om ett åttaårigt barn vill spela piano och sjunga i kör innebär det framåt 1650 kronor per termin för 20-30 min piano per vecka och 1450 kronor för 30 min körsång per vecka – alltså totalt 3100 kronor för 1 timme musik per vecka. Vi behöver tillgängliggöra kulturen till fler och sänka avgifterna.

Centerpartiet vill även skapa aktivitetsplatser nära bostadsområden, exempelvis i anslutning till utegym eller grillplatser, där det anläggs boule-banor eller schackbrädor med stora schackpjäser.

Lidingö kan göra så mycket mer för vår fantastiska kultur- och idrottsverksamhet. Vi kommer fortsätta kampen för att höja prioriteten av kultur och fritid på ön. För att bli hälsans ö på riktigt.

Scott Moore (C), ledamot kultur- och fritidsnämnden
Patrik Buddgård (C), ledamot kommunfullmäktige

Kommentarer

  1. Ovanstående skrift runt Lidingös fritids-och kultur är ett viktigt inlägg för barn- och ungas hälsa och välmående. Tänk så många unga som skulle må så mycket bättre om de fick röra på sig och skapa mer!
    Ett så viktigt uppdrag för vår kommun i dessa dagar. Jämför Lidingös avgifter för tex musikskolan på Lidingö och snittavgifterna för kulturskolor i Sverige på 1325 kr per helår!
    Jag skriver under på allt som sagts i skriften ovan. / Tove Ulfsdotter Johanson / ledamot för Vänsterpartiet i Kultur- och Fritidsnämnden.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *