Byggstenar i samhället

Foto: Gettyimages
Kåserier21 januari 2024 kl 03.322

I dag presenterar vi en ny kåsör/krönikör på Lidingö Nyheter; Tina Strandh. Hon skriver personliga tänkvärda reflexioner om tillvaron. Trevlig läsning!

Jag har funderat otaliga gånger de senaste åren på uttrycket ”sunt förnuft”. Kanske är det för att jag tycker mig se det minska i allt större omfattning runt omkring i världen. Det är svårt att vara oberörd för även om jag sällan använder mig av sociala medier eller går in och läser kommentarer av bristande medkänsla eller förståelse, så lyser avsaknaden ändå genom. Och det är ett orosmoment. För vad gör vi om vi tappar taget om det sunda förnuftet? Det första som slår mig är att hela samhället faller samman.

När jag söker på beskrivning av sunt förnuft läser jag i korta drag till mig det här:

”En person med sunt förnuft har en förståelse för vardagliga problem och/eller en intuitiv uppfattning om rätt eller fel. Det innebär en sund och normal förstånds- och omdömesförmåga, som den allmänna meningen om världen och tillvaron som delas av människor med sunt förnuft”

Det här är troligen vad de flesta uppfattar betydelsen av vad sunt förnuft är. Däremot befinner vi oss i en tid där jag tror många där ute i media-påverkade, digitala och ”woke” -samhället har tappat förståelsen av vad det faktiskt innebär.

Det sunda förnuftet är en av de byggstenar i samhället som ger balans, hjälper oss att filtrera ut brus och skilja sanning från lögn. I dagens samhälle, där vi utsätts för en mängd påverkan och information är sunda förnuftet, utan att överdriva, viktigare än någonsin. Vi kan tack vare det analysera både situationer och människor på ett objektivt sätt. Det är en tröst som vi kan förlita oss på och luta oss emot när omgivningen krackelerar. Att våra tankar och åsikter någonstans kan gå genom det här filtret, och att vi sedan fattar bra och grundade beslut utifrån det. Det är en viktig komponent att förhålla oss till för att hela samhället ska fungera. I en god balans med logik och fakta, biologi, regler och så vidare. Och kanske även i en harmoni av medkänsla, kärlek och empati.

Slutligen, så litar jag till er läsares sunda förnuft. Och till mitt eget. Men det är bra med en påminnelse ibland, att stå kvar när vinden blåser och våga vara kritisk till saker som pågår runt omkring oss. Vi behöver nämligen det sunda förnuftet för att kunna navigera oss genom samhällets komplexa situationer, som kräver att vi använder vårt logiska och rationella tänkande.

Vi kan minimera risker, maximera belöningar och bygga en tryggare vardag tack vare det. Och när vinden stillas efter samhällets dagliga dos av kaos och intryck, kan vi andas ut i en gemensam lättnad tack vare fenomenet ”sunt förnuft”.

Kommentarer

  1. ”Sunt förnuft” vilket bra ämne att skriva om. Vi behöver tillämpning av mycket i samhället. Livet skulle vara mycket enklare. Bra skrivet Tina.

  2. ”Så enkelt är det, men man ska ha förstånd för att förstå och begrepp för att begripa.”
    (Citat ur ”Farmor och Vår Herre” av Hjalmar Bergman)

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *