Bygg Tor2: Lidingö behöver fler och bättre boenden för äldre

Debatt1 juli 2022 kl 04.139

Antalet äldre kommer att öka kraftigt i framtiden. Bara fram till 2030 ökar antalet över 80 år med nästan 40 procent - över 1 000 fler lidingöbor - och ökningen fortsätter även därefter. Visst ska man kunna bo kvar hemma med stöd av bra hemtjänst och hemsjukvård men det fungerar inte för alla. Om man bor i en bostad utan hiss och med trångt badrum kan bostaden nästan upplevas som ett fängelse. Andra som lever ensamma kan känna sig otrygga och ensamma även om man inte har ett stort omvårdnadsbehov.

Därför behövs fler trygghetsbostäder. Förutom en lämplig, modern lägenhet ska det finnas lokaler för samvaro. Det ska vara nära till service. Därför vill vi bygga ett Tor2 med hyreslägenheter i centrum. Kön till nuvarande Tor är alldeles för lång. Tor2 ska vara utrustad med lösningar som ger stor självständighet och frihet för de boende. 

Det står också klart och tydligt i majoritetspartiernas överenskommelse att vi är överens om att ”bygga ett nytt trygghetsboende med hyresrätt som komplement till Tor.” Vi liberaler har varit beredda att acceptera olika platser i centrum och vi har även varit beredda att acceptera ett relativt litet antal lägenheter i en första etapp. Men inga beslut har tagits om nytt trygghetsboende under mandatperioden. Vi kan inte tolka detta på något annat sätt än att moderaterna nonchalerar överenskommelsen mellan majoritetspartierna men också att äldreomsorg inte är så viktig för moderaterna.

Det är bra att vi lever allt längre och ofta också med god hälsa. Men det är också ofrånkomligt att många fler kommer att bli dementa. De allra flesta som bor på våra vård- och omsorgsboenden är dementa och bor ofta flera år på boendet. Då är det viktigt med boenden med hög kvalitet såsom möjlighet att vistas utomhus.  Idag har man ofta små möjligheter till detta. Vi tror att möjligheten att vistas utomhus och ha tillgång till en trädgård skulle uppskattas av många

I trädgården stimuleras besökarens sinnen, syn, hörsel, lukt, känsel och smak. Vattnet porlar, växterna har olika form och strukturer, färger och dofter växlar mellan årstiderna. Det är också en plats för aktiviteter och för anhöriga att umgås. Här kan vi hämta inspiration från Sinnenas trädgård som finns på flera ställen

Vi vill därför öppna vad som brukar kallas för en demensby, det vill säga ett boende med tillhörande trädgård som ger den boende större möjligheter att vistas utomhus. Sådana finns i Danmark och Holland och numera även i Sverige.

Suzanne Liljegren (L), Kommunalråd
Bertil Östberg (L), Ordf. i socialutskottet och ledamot i omsorgs- och socialnämnden

Kommentarer

  1. Ett bra, lämpligt och stimulerande boende för oss äldre är givetvis mycket viktig för en god äldrevård. Håller med om att majoriteten inte visat denna fråga tillräcklgt intresse.
    Bättring önskas! Vilka konkreta ideer och förslag har ni ? Bra att veta i valtider.

  2. De tidigare studentbostäderna vid Karins Allé 1,huset har stått tomt i över 1 år Balders äger huset så det är bara att kolla med dem,
    Här finns det grönområden och nära till ICA på Källängstorget

  3. En möjlighet är att är att använda den outnyttjade byggrätten i direkt anslutning till stadshuset mot Lejonvägen för trygghetsboendet Tor 2. Jag tror att många äldre skulle uppskatta att inomhus kunna nå all den service som stadshuset i dag erbjuder i form av biblioteket, vårdcentral,restaurang och mötesplatser.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *