Brist på respekt vid besök på äldreboenden

Lidingö7 maj 2021 kl 13.41

I takt med att pandemiläget ljusnat har respekten för besöksrutinerna på stadens vård- och omsorgsboenden minskat. Smittläget är fortfarande allvarligt på Lidingö och personalen på Lidingös äldreboenden uppmanar nu besökarna att följa rutinerna.

Fortfarande gäller besöksavrådan på stadens vård- och omsorgsboenden. Det innebär att man kan besöka sina närstående men att besöken måste ske kontrollerat och på ett säkert sätt. Det innebär bland annat att besöken ska föranmälas och en besöksvärd lotsar besökaren så att allt sker så säkert som möjligt. Skyddsutrustning och basala hygienrutiner är obligatoriskt.

Nu vittnar personal om att respekten för dessa regler bryts i allt större omfattning. Personer kommer oanmälda och rör sig i lokalerna på ett sätt som ökar riskerna för spridning av smitta.

– Det här är mycket oroande. Det här är inte över och smittspridningen på Lidingö är fortfarande hög. Vi måste uppmana de som vill besöka sina närstående att följa rutinerna, säger områdeschef Lise-Lotte Schill Brown.

Rutinerna för besökare ser olika ut beroende på varierande förutsättningar på olika boenden. Generellt gäller att inför sitt besök kontakta aktuellt boende och sedan följa de direktiv som ges.

– Nu gäller det att hålla ut ett tag till så vi inte drabbas av ett bakslag. Omsorgen av våra äldre måste fortsatt ha högsta prioritet, säger Birgitta Sköld (LP), ordförande i omsorgs- och socialnämnden.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *