Brännvin till kräftor och surströmming

Dryckesguiden31 juli 2022 kl 04.21

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Brännvin är en spritdryck som är en blandning av mer eller mindre ren etylalkohol med vatten i växlande förhållanden och som erhålls genom destillering, bränning, av en alkoholhaltig vätska. Brännvin tillverkas av olika råvaror, till exempel säd eller potatis och det finns därför en stor mängd olika brännvinssorter. Brännvin används i drinkar eller som snaps, då ofta kryddat.

Art.nr 88 Absolut Vodka och kostar 242 kronor. Alkoholhalten är på 40 %. Absolut Vodka är en svensk vodka som är tillverkad av enbart naturliga ingredienser och utan tillsatt socker. Absolut Vodka introducerades i New York 1979 och blev snart omtalat i hela staden, därefter i resten av USA och så småningom i resten av världen. Receptet bakom den rena och naturliga smaken av Absolut dateras dock till 1879 och brännvinskungen L.O. Smith som byggde sitt destilleri i Åhus, Skåne. Det är även kring denna plats som all produktion av Absolut Vodka sker idag. Vodkan har en ren doft med islag av citrus och säd, smaken är len, mjuk och inslag av ljust bröd. Jag tycker den passar bäst till surströmming! 53 stycken i skrivande stund!

Art.nr 1 Renat och kostar 207 kronor. Alkoholhalten är på 37,5 %. Varumärket Renat kan härledas till brännvinskungen L.O. Smith, som introducerade Sveriges första finkelfria vodka 1877 - "Tiodubbelt renat brännvin" eller "Absolut rent brännvin" som det senare kallades. Brännvinet framställdes med en specialimporterad destillationspanna som tillät kontinuerlig destillation. Denna process, där alkoholen destilleras upprepade gånger, resulterar i en ren och neutral vodka. Renat blev en omedelbar succé och slog hårt mot konkurrenternas illasmakande- och luktande finkelsprit. Hemligheten bakom Renats framgång var att den framställdes med en specialimporterad destillationspanna som tillät kontinuerlig destillation. Denna process, där alkoholen destilleras hundratals gånger, resulterar i en mycket ren och neutral vodka. Renat har en karaktär av citrus, gräs och en len smak av lite sötma. Också surströmming och sektion 35.

Art.nr 84 Skåne Akvavit och kostar 249 kronor. Alkoholhalten är på 38 %. Skåne Akvavit lanserades 1931 och blev med sin milda karaktär av kummin, anis och fänkål storsäljaren i det kryddade sortiment. Bortsett från namnet ger den klassiska pilallén på etiketten en tydlig vink om snapsens ursprung.Sedan 2021 ägs och produceras Skåne Akvavit av Galatea. Skåne har en mild karaktär och kryddighet med smak av kummin samt inslag av anis och fänkål. Nu pratar vi kräftor och Friggavägen.

Art.nr 7 Hallands fläder och kostar 259 kronor. Alkoholhalten är på 38 %. Hallands Fläder lanserades 1986. Att krydda brännvin med fläder är en mycket gammal sydsvensk tradition. Hallands Fläder som tillverkas efter ett originalrecept från Halland är en av favoriterna i brännvinssortimentet.Sedan 2021 ägs och produceras Hallands Fläder av Galatea. Drycken har en fyllig doft av fläder och kanel, smak av fläder, kanel och lite sötma. Perfekt till kräftor och i Lidingö Centrum!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *