Bli glad på köpet

Kåserier19 februari 2022 kl 04.56

Nu börjar dörrarna så smått stå på glänt ut mot ”leva livet” igen. Under en ofantligt lång period har vi äldre varit ombedda att undvika att träffa släkt och vänner, i vilket fall som helst måste vi ”Hålla avstånd” och vad händer då? Jo, den som jag hör illa, hänger inte med i samtalen utan blir just utanför. 

Va´sa du? 

Va´pratar ni om?

Det är klart att det inte är så kul för omgivningen att hela tiden tillfredsställa oss gamla och sköra med förklaringar på det ena och det andra. Nej, nu är det nog så att vi vill uppleva saker själva. Slippa liva upp oss med hjälp av andra, utan istället få egna upplevelser. Självklart måste man vara klar över vilka regler som gäller för dagen – att håla avstånd har vi ju lärt oss även om det kan ha sina problem här och där.

Vi ses snart igen! Visst är det så, kära vänner! Att sitta i korvbaren på Willy:s
är som att gå på bio. Det händer alltid något spännande att se på.
 

Försök nr 1. Till Willy's på Lerbovägen – här finns för det mesta parkeringsplatser och flera för handikappade nära butiksingången. Bra, bra! Nu är jag ju inte ute för att storhandla – nej, jag är här för att titta på folk och dessutom köpa en varm korv i entrén. Här finns gott om utrymme och det blir inte svårt att hitta en  utsiktsplats vid ett litet bord mitt i spelhörnan. Har man tur i spel och kärlek är den här platsen perfekt då man lätt kommer i samspråk med någon herre på täppan som säkert har några goda råd när det gäller att satsa på rätt häst.

Min gamle vän Joseph Farah är ”still going strong” – mycket tack vare att han lyckades sluta röka!

Försök nr 2. Jag åker till Högsätra sjukhus – om det nu finns kvar? Ja, mycket har ju hänt under de två år som passerat utan ett enda besök hos min fysioterapeut. Förr hade jag regelbundna gymnastikövningar här för att få upp balansen. Men så blev det slut på den glädjen, när coronan bröt ut. Men det var inte bara gymmet jag saknade utan också cafeterian och den lilla brödbutiken i stora entréhallen. Med tiden lärde sig mannen bakom disken att jag ville ha danskt rågbröd och då och då även en stor rund Kungskaka att förfärdiga hemma. Lite ingefärsmarmelad på ytan och en klick vispgrädde till, var tipset som Joseph Farah gav mig på köpet! 

Det är starka krafter som driver Pizzeria Gavroche till succé. Lokalerna är modernt luftiga och inbjudande även i tider som dessa.
 

Försök nr 3. Till Pizzeria Gavroche. ”Korsningen Hersbyvägen och Läroverksvägen är lite lurig. Kommer man med bil måste man se åt båda hållen – åt höger, åt vänster ett par gången.” Ja, så inledde jag mitt kåseri på Lidingösidan den 24 juli 2018. Även fortsättningen på kåseriet stämmer väl med dagen i dag! ”Här finns hundra pizzor att reta aptiten med. Flera är klassiker som Vesuvio, Capricciosa, Marinara, Primavera. Bland pizzorna har kebab trängt sig in på listan och sallader finns också med, och en nyhet är grillrätter som panerad schnizel och rödspätta.”Så var det då och så är det nu – fast bättre! Lokalen är renoverad och luftig, killarna i köket och bakom disken är fler än förr! Alltså: det har gått bra för Pizzeria Gavroche under åren. Hämtpizzan har varit till stor hjälp för alla!

Kaptensstugan bjuder sina gäster på mycket gott – inte minst en liten brasa på gården.

Försök nr 4. Frisk luft och glittrande vatten i Kyrkviken – Kaptensstugan är även den en gammal goding som jag inte kan låta bli att besöka då och då. Under de här corona-åren har öppettiderna varit skiftande även om man oftast kunnat sitta ute i trädgården med kaffekopp och kaka. Klubbvägen 2 är adressen och kapten i stugan är Atte Jigestam med den äran. Lidingö kyrka är närmaste granne och klockringning förgyller då och då besöket. En härlig promenad med vovven kan vi lova husse och matte – och har du en bulle över så passar den att bryta i bitar och mata sjöfåglarna med.  De blir glada – lika glada som alla vi ”gamla och sköra” som nu äntligen kan känna att livet leker igen.

Inger Grimlund
Hoppas på en härlig vår – vår vår!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *