Biltvätt – ett rent nöje!

Näringsliv14 januari 2022 kl 05.17

Lidingö Nyheter träffade Prima Steam som är en biltvätt som kommer hem till dig och tvättar bilen. Det är miljövänligt, effektivt och gör att du kan ägna dig åt annat, till exempel vara på jobbet.

Man använder het ånga istället för vatten och kemikalier. Ånga som är en effektiv metod för biltvätt, men framför allt så är det miljövänligt. Det går endast åt cirka fem liter vatten per tvätt. Vid en traditionell biltvätt används ofta hundratals liter per tvätt.

Kemikalier behövs normalt inte, bara till kraftigt nedsmutsade fälgar och till asfaltprickar, resten blir rent med ångan. Ångan som har en temperatur på 180 °C löser effektivt upp smuts som sedan torkas upp i mikrofibertrasor och ingen avrinning sker! Ångan är även bakteriedödande och tar bort 99 procent av alla bakterier som finns i din bil. 

Prima Steam har flera års erfarenhet inom bilvård, de har försäkring och all utrustning som behövs.

Man bokar online, bestämmer vilket tvättprogram man vill köra och vilken tid som passar. Man kan välja på in- och utvändig tvätt, eller både och. Det kostar från 499 kr och upp, beroende på storlek på bil. Vill du ha vaxning, lackförsegling, AC-rengöring eller lädervård finns det också på menyn. Det största paketet heter Premiumtvätt och där ingår det mesta och med det blir bilen som ny.

Julian Öhman är en av delägarna på Prima Steam:

– En tvätt tar allt mellan en och tre timmar, beroende på vad man beställer. Vi kör även ångtvätt invändigt, på instrumentpanel, dörrar och på läderklädsel. Det går alldeles utmärkt, eftersom det inte är något tryck och fukten och smutsen fångas upp i mikroduken. Och vi har ett mindre och mer skonsamt munstycke till det invändiga.

Om bilen står i garage eller på en parkeringsplats spelar ingen roll. Att tvätta bilen på konventionellt sätt tillåtet på tomten eller garageuppfarten är inte numera, även om man använder miljötillåtna rengöringsmedel, eftersom smuts, asfaltrester etc kan komma ner i marken och orsaka problem med dagvatten eller grundvatten. Du får bara tvätta din bil (eller båt) över en spolplatta med oljeavskiljning, etc. Men med ånga går det bra. Dels går det åt mycket mindre vatten, dels samlas smutsen upp i torkdukarna. Och ja, de tvättar båtar också.

Julian Öhman igen:

– Vi är mycket ute på Lidingö och tvättar bilar. I vinter har vi tvättat även när det är ett par minusgrader, men när det blir för kallt funkar det inte. Vattnet fryser till is på bilplåten.

Se intervjun på film, klicka på bilden nedan.

Läs mer om Prima Steam här

Julian Öhman och Daniel Stigeman driver Prima Steam.
Text: Andreas Lindberg
Foto och film: Johan Falkenström

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *